El tradicional catàleg de fitxes del Centre de Lectura de Reus passa a la història

La Biblioteca de l’entitat ha finalitzat la informatització del seu fons documental, tasca que ha durat 22 anys

29 septiembre 2021 05:30 | Actualizado a 29 septiembre 2021 05:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El fons documental de la Biblioteca del Centre de Lectura de Reus està ja totalment informatitzat, després de 22 anys de feina. El catàleg de fitxes manuals, introduïdes en petits calaixos, ha passat definitivament a la història, «però ho volem conservar intacte, perquè cada una de les fitxes és testimoni de la nostra història», remarca la cap de la Biblioteca, Montse de Anciola. I és que hi ha fitxes des de mitjà segle XIX, quan l’any 1859 es va fundar el Centre de Lectura i també la seva biblioteca. «Vas veient el pas del temps, des de les primeres fitxes que estan escrites a mà, a la introducció de la màquina d’escriure i la seva evolució», valora.

Els calaixos plens de fitxes que indiquen on es troba cada llibre o document queden, ara, com un testimoni de la història de la Biblioteca, i aquesta funció s’ha traslladat al món digital. Un catàleg informatitzat és el que ara compleix aquesta funció. Es va començar a posar en marxa el 1999, després que el 26 de maig d’aquell any es fes l’últim registre manual, corresponent al títol El meu nom és Joe, de Ken Loach. «Ha sigut una tasca molt laboriosa que hem anat compaginant amb el dia a dia de la Biblioteca i amb molts altres projectes», recorda De Anciola.

En altres biblioteques s’ha optat per contractar una empresa externa, el que permet agilitzar el tràmit, «però la del Centre de Lectura és una biblioteca amb molta història, amb un fons molt gran i amb moltes especificitats que s’havien de tenir en compte. Per exemple, a les fitxes indiquem si un exemplar és un donatiu i, en aquest cas, qui ha sigut, o si és una compra...», comenta. I no només per aquest motiu, sinó perquè «mai s’havia fet un inventari exhaustiu, i ho volíem fer». Així doncs, davant de cada fitxa que s’informatitzava, es buscava l’exemplar i, així, s’ha pogut anar comprovant que tot fos correcte. «Al llarg de la història de la entitat, hi ha hagut un trasllat, es va passar una guerra i va caure una bomba a l’edifici...», recorda Montse de Anciola. Malgrat tot, «són pocs els llibres que no hem trobat», per la qual cosa es mostra molt contenta.

El passat 11 de maig es va finalitzar aquest procés de reconversió. La Biblioteca compta amb 264.336 documents, corresponents a 172.946 títols.

Comentarios
Multimedia Diari