Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

«El transvasament de Siurana a Riudecanyes és obsolet»

Entitats ecologistes es basen en un informe per exigir al Ministeri d’Agricultura i a l’ACA que clausurin aquesta cessió d’aigua

Diari de Tarragona

Whatsapp
Un moment de la roda de premsa realitzada ahir per les entitats ecologistes. FOTO: ACN

Un moment de la roda de premsa realitzada ahir per les entitats ecologistes. FOTO: ACN

L’aigua del riu Siurana segueix en disputa. Diverses entitats ecologistes han exigit al Ministeri d’Agricultura i a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que clausuri definitivament i de forma immediata el ministransvasament d’aquest afluent de l’Ebre cap al pantà de Riudecanyes.

Ecologistes en Acció, Gepec-Ecologistes de Catalunya i la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) se sustenten en un informe en el qual s’adverteix que la comarca del Priorat es veu molt perjudicada, tant en l’aspecte mediambiental com social –asseguren que des que es va posar en funcionament el transvasament l’any 1950, la població de la vall del Siurana ha descendit gairebé a la meitat.

El punt conflictiu és l’assut, on es deriva l’aigua a Riudecanyes. Just en aquest punt és on ahir es va presentar l’informe, que també inclou alternatives «viables tècnicament» i d’«aplicació immediata» pensades per als regants de Riudecanyes, que volen el traspàs.

En aquesta polèmica oberta el preu de l’aigua és el quid de la qüestió

L’informe també vol donar resposta als que reben l’aigua del transvasament, és a dir, a la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes –gràcies a una concessió del 1935.

«No volem perjudicar ningú», va assegurar l’autor de l’estudi, Santiago Martín, responsable de l’àrea d’aigües d’Ecologistes en Acció. Per compensar la clausura de la connexió, l’informe planteja l’ús d’aigües residuals depurades per a ús de reg.  

Els representants de les entitats es van desplaçar ahir fins a l’assut per mostrar la poca aigua que resta al riu després del desviament cap a Riudecanyes. «És un desviament del riu sencer que s’envia a una altra conca, i això deixa el riu sec durant uns quilòmetres, la major part de l’any», va remarcar Martín. 

El seu informe alerta de les conseqüències tan mediambientals com també socials per a una comarca que, després d’èpoques difícils, ara es troba en un bon moment, sobretot d’explotació de la seva cultura del vi.

Sara Pérez, del celler Mas Martinet (Gratallops) va reivindicar un «canvi de mirada». «Allò que als anys 30 era una concessió, avui en dia és un espoli per a la comarca; els abusos de poder mai poden tenir justificació històrica», va etzibar.

Tres embassaments

«Som una comarca amb tres embassaments i sembla estrany que no tinguem aigua perquè la gestiona gent que no és de la comarca i ho fa en benefici propi», va dir l’alcalde de Gratallops, Xavier Gràcia.

«I no pretenem treure aigua als pagesos, que no intentin confrontar-nos amb ells», va afegir Martín.

En la mateixa línia, el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, va reiterar ahir que «no hi ha cap interès a entrar en una confrontació territorial, és una proposta per construir país». Les entitats confien reunir-se aviat amb el Ministeri i l’ACA. 

«Des de les organitzacions farem el que sigui per acabar amb aquest transvasament en els pròxims mesos, i no volem mitges tintes, és una canalització obsoleta i caduca que cal eliminar-la completament», va sentenciar Martín.

Temas

Comentarios

Lea También