Els ‘Avis i àvies per la llibertat’ de Reus: 'Estem absolutament decebuts amb la Junta Electoral'

El col·lectiu recull signatures contra la prohibició de manifestar-se per la llibertat dels presos i, ara, també per la defensa dels Drets Humans

13 diciembre 2017 20:44 | Actualizado a 13 diciembre 2017 20:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El col·lectiu ‘Avis i àvies per la llibertat’, que des del 7 de novembre es concentra cada dia a la plaça del Mercadal de Reus, es mostra decebut amb les prohibicions de manifestació acordades per la Junta Electoral Provincial de Tarragona durant el període electoral. A finals de novembre, aquest ens els va prohibir manifestar-se per demanar la llibertat dels “presos polítics” i, després que canviessin el seu lema, dilluns els va comunicar que tampoc es podien concentrar per la “defensa dels Drets Humans”.

Malgrat tot, els avis i àvies, a títol individual, continuen acudint cada dia al davant de l’Ajuntament amb llaços i bufandes grogues, però sense exhibir cap pancarta ni fer cap tipus de proclama. Aquesta setmana, el col·lectiu recull signatures de suport i reparteix un manifest adreçat al Síndic de Greuges perquè analitzi el seu cas. En aquesta nota, els avis i àvies denuncien que s’han conculcat els seus drets fonamentals de reunió i llibertat d’expressió.

Ni per la llibertat dels presos ni per la defensa dels Drets Humans. La Junta Electoral Provincial de Tarragona no permet les concentracions del col·lectiu ‘Avis i àvies per la llibertat’ de Reus en campanya electoral. “Hem hagut d’acatar-ho i no ens manifestarem, però sí mantindrem la presència individual a la plaça amb els símbols com el mocador de color groc, no exposarem pancartes, no farem crits i no cantarem”, explica a l’ACN Josep Sierra, una de les persones participants.

El col·lectiu diu que no entén la prohibició de la Junta i recorda que no pertany a cap partit ni entitat. “Estem absolutament decebuts. Som gent individual que venim a defensar els drets humans i la llibertat de gent que considerem presos polítics. No podem entendre per què dimonis no ho podem fer”, afegeix Sierra. Com ell, una altra de les participants, Anna Barrabés, considera que tot plegat “no és just” i que la prohibició de manifestar-se pels Drets Humans està “fora de lloc”.

Les concentracions van començar el 7 de novembre al migdia i, des d’aleshores, cada cop s’hi ha anat afegint més gent, fins a arribar a puntes de 200 participants. El 28 de novembre la Junta Electoral els va prohibir manifestar-se per demanar la llibertat dels “presos polítics”. Aleshores el col·lectiu va decidir canviar el seu lema i va demanar poder sortir al carrer en defensa dels Drets Humans. L’ens electoral, però, els ho va denegar dilluns adduint que la finalitat de les protestes es manté i que el canvi de lema només vol esquivar el compliment de l’acord.

Arran de la notificació que van rebre dilluns de mans dels Mossos d’Esquadra, que acudeixen puntualment a la plaça del Mercadal per supervisar les concentracions, els avis i àvies han decidit passar a l’acció i han engegat una recollida de signatures. També faran arribar el seu cas a l’oficina del Síndic de Greuges, que dilluns visitarà la capital del Baix Camp. Ho hauran de fer, però, individualment mitjançant una carta que han redactat per a l’ocasió i de la qual aquest dimecres n’han repartit més d’un centenar de còpies. 

La nota demana al Síndic que analitzi el seu cas i que dirimeixi si s’han conculcat els seus drets. El col·lectiu sosté que el dret de reunió i de llibertat d’expressió estan protegits “amb una doctrina consolidada” pel Tribunal Constitucional espanyol, també durant processos electorals. A més, defensen que la seva reivindicació “no és exclusiva d’un sol partit, ni de votants d’opcions independentistes i, ni tan sols, catalanes”. Malgrat tot, els avis i àvies afirmen que continuaran anant cada dia a tres quarts de dotze del migdia a la plaça del Mercadal per passejar, xerrar o visitar el Mercat de Nadal.

Comentarios
Multimedia Diari