Más de Reus

Els agricultors reclamen a la Llotja de Reus que fixi els preus adequats al mercat

Denuncien el seu «mal funcionament» i l’acusen de perjudicar els seus interessos

ACN

Whatsapp
Sisco Esquerda i Xavier Vela, integrants de les JARC. Foto: ACN

Sisco Esquerda i Xavier Vela, integrants de les JARC. Foto: ACN

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) van sortir ahir públicament per denunciar el «mal funcionament» de la Llotja de Reus i denunciar que paga als productors de fruita seca per sota dels preus de mercat. De fet, l’entitat va donar a conèixer un estudi elaborat per ells mateixos en el qual comparava els preus entre llotges per acabar reclamant als 27 operadors que marquen els preus a Reus que els fixin de forma adequada.

Xavier Vela, president de JARC, lamentava que, des de fa dues setmanes, la Llotja reusenca està sense cotització. Una situació que preveuen que s’allargui durant tot l’agost i que no comprenen, ja que segons afirmaven, a Múrcia se seguiran reflectint les alteracions del mercat. «Els mercats avui són molt dinàmics i veiem que tot va molt de pressa i la Llotja de Reus és com un dinosaure, que va a poc a poc a l’hora de reflectir els preus», exemplificava Sisco Esquerda, cap sectorial de la fruita seca de JARC. 

A més a més, a causa del canvi climàtic, els pagesos afirmaven que les collites s’avancen, i algunes ja comencen a l’estiu, situació que fa necessària tenir una valoració actualitzada. Per Vela, l’organisme del Baix Camp «s’ha quedat fora de la cursa en quant a informació dels preus de cotització».

Per la seva part, Esquerda indicava que, actualment, els professionals ja es fixen més en els preus marcats a Múrcia que en els establerts a Reus. També va afirmar que, de mitjana, el preu del quilo d’ametlla en gra se situa entre deu i quinze cèntims per sota re deu i quinze cèntims per sota del valor de mercat, més ben ajustat a Múrcia. Això fa que a Catalunya moltes transaccions es facin pagant «el que marca Reus i quinze cèntims més», fet que ho equipara a la valoració murciana.

En aquests moments, el preu que marca Múrcia del quilo d’ametlla comuna és de 5,62 euros el quilo de gra, mentre que la varietat marcona cotitza a 6,60 euros i l’ecològica ho fa a 7,45. Des de JARC també es van queixar que a Reus no hi ha preus marcats en funció de la varietat de l’ametlla, cosa que genera un greuge econòmic als pagesos, perquè no poden diferenciar prou el producte que conreen. 

Previsió de bona collita

Amb tot, des de JARC pronosticaven una bona collita d’ametlla per aquest 2019. Apuntaven que s’esperen produir un 43% més que l’any passat, fins a les 63.000 tones a tot l’Estat, de les quals unes 6.500 a Catalunya. Les comunitats autònomes més potents en l’actualitat serien Andalusia, Aragó, Castella la Manxa i el País Valencià. Catalunya quedaria en cinquena posició. 

Aquest increment de producció el van justificar perquè «l’ametlla té un potencial molt bo» i en els darrers anys se n’ha plantat molta en superfície de regadiu. El fet que estigui en regadiu i no en secà fa que la productivitat de l’arbre sigui deu vegades superior. De fet, segons van indicar, a la zona de Lleida s’estan fent grans plantacions i se substitueixen els arbres fruiters per ametllers amb regadiu. Per als pagesos és una bona opció, ja que no queden tan exposats a les fluctuacions del mercat i poden emmagatzemar les ametlles si un any no la poden vendre tota.

Temas

Comentarios

Lea También