Els canvis al planeta no poden revertir-se

El geògraf Francesc Mauri pronuncia una xerrada sobre el canvi climàtic a la seu de la Fundació Privada Reddis

19 enero 2022 14:00 | Actualizado a 19 enero 2022 14:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El geògraf i meteoròleg Francesc Mauri va pronunciar ahir a la seu de la Fundació Privada Reddis de Reus la conferència El canvi climàtic: què hi podem fer nosaltres?, la qual va encetar el cicle de conferències pedagògiques ‘Educar Avui’. La presidenta de l’entitat, Carme Buixeda, va fer la presentació de l’acte i va abordar diferents ítems com ara si, de forma individual, es pot fer alguna cosa per aturar el canvi climàtic.

Mauri va agafar el relleu del discurs i va exposar que «la maquinària climàtica té una inèrcia bestial» i va demanar als assistents que es fixen en la Covid, en tot el que ens ha portat. «Per dir-ho d’alguna manera, ha pessigolles a la maquinària atmosfèrica i a la contaminació, poca cosa més», va reblar. «Per molt que tallem la inèrcia, aquesta continua i només podem mitigar el canvi», va continuar.

Tot seguit, va aprofundir en el terme ‘canvi climàtic’, el qual «no pot revertir-se», perquè «els canvis al món no s’aturen i passen de forma natural, al món». Ara bé, cal diferenciar el canvi climàtic d’origen humà o antròpic –«el que hem fet i el que ens preocupa»– de la variabilitat natural del clima, «que sempre s’ha produït», va distingir. A la Terra no hi ha res que no canviï i així ha passat al llarg dels anys, va fer constar. «Una altra cosa és que aquest canvi ens interessi. En el futur, però, no sabem què passarà, però segur serà diferent», va afegir.

El clima va començar a canviar fa dècades, d’una forma forçada per la «nostra activitat» i a causa de la injecció de gasos d’efecte hivernacle. «Aquests gasos no són estranys per a la natura, perquè ha tingut èpoques més càlides i més fredes al planeta, però cada cop més ens porta a un augment més marcat de la temperatura», va completar.

Com a geògraf, va descriure’s fascinat per la relació de les espècies amb el planeta, «som animals d’aquest i hem de mirar per sobreviure». Va posar l’accent en el moment actual, que està en un estat «molt delicat» i no pel fet de desaparèixer com a espècie: «Ara, tenim molts coneixements per actuar, el que passa és que, en un futur, potser ens trobem en un món que ens posarà molt difícil viure-hi i que no ens agradi».

«D’espècies en desapareixeran, però no podem ser estúpids de desaparèixer abans que ho decideixi la natura», va aportar. Va posar com a exemple la crema de combustibles fòssils, com a forma d’injecció dels gasos que provoquen l’efecte hivernacle, i que provoca la contaminació. «Allò que contamina més el planeta, quant a emissions de CO2 al transport, és el petroli. La natura va decidir enterrar, fa milions d’anys, unes restes orgàniques, les quals van fermentar i van donar lloc als hidrocarburs. Nosaltres els vam extreure, i està bé fer-ho, però no pas cremar-los», va sentenciar, tot mostrant un gràfic de la International Energy Agency, on el transport de vehicles genera el 74,5% d’emissions de CO2 al món.

Comentarios
Multimedia Diari