Els dracs prenen la plaça del Mercadal

L'aniversari dels 25 anys del Drac de Reus, organitzat pel Ball de Diables, ha acollit també una trobada d'elements festius de diferents indrets

19 noviembre 2017 11:57 | Actualizado a 21 noviembre 2017 19:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Amb 60 quilos de pes i 25 anys enrere va néixer de les mans d’Albert Macaya a la capital del Baix Camp el Drac de Reus. Aquest dissabte la plaça del Mercadal ha estat la seu per commemorar l’aniversari de la bèstia, un acte que han organitzar els portadors i el Ball de Diables de Reus. L’activitat, inclosa a la programació de Reus, Capital de la Cultura Catalana, ha aplegat una pila d’activitats, com ha estat la plantada de dracs de diferents indrets del territori a la plaça. A mode d’exposició, s’hi han col·locat el Drac de Reus, el de Valls, el de Tarragona, de Lleida, de Pineda de Mar, de Castelló, Constantí, el Drac Ceballot de Montornés V (el fillol del Drac reusenc), la Cabra de Reus, el Fardatxo de Rasquera i el Drac de Vilafranca del Penedés.

Els grans protagonistes, sens dubte, ham estat els infants, ja que s’han organitzar tallers infantils amb una mostra de jocs tradicionals i una cercavila de dracs fets pels nens. De fet, hi ha hagut prop d’una desena de dracs petits. Estaven d’allò més treballats i els seus balls han fet que el verd fos tendència en la jornada d’avui. Arribat el migdia, s’ha dut a terme l’acte d’apadrinament del Drac de l’Escola Prat de la Riba. Cal recordar en aquesta línia, que esdevé una de les darreres incorporacions al col·lectiu de dracs a la ciutat i que va néixer en el marc de la celebració del centenari de l’escola reusenca amb un procés força vistós: l’elaboració d’ous acolorits, un per a cada mes de l’any, fins al dia clau de la celebració, la del naixement del nou drac.

S'ha apadrinat al Drac de l'Escola Prat de la Riba, una de les últimes incorporacions al col·lectiu de dracs

La celebració ha continuat amb l’espectacle d’animació a càrrec del Mag Kta i el punt àlgid de l’aniversari de l’element festiu local ha estat la Trobada d’antics Portadors del Drac de Reus, que ha acabat amb una actuació conjunta dels antics Músics el Drac de Reus i un vermut popular pels assistents, en la seva majoria famílies. A les dues del migdia, amb l’objectiu de donar a conèixer la marca de la ciutat, s’ha dut a terme un dinar popular de Bou i Arròs.

L’acte de celebració ha continuat amb l’espectacle infantil de Jordi Jubany i una altra cercavila del Drac de Reus acompanyat dels seus padrins, la Mulassa de Reus i lo Fardatxo de Rasquera amb la resta de dracs convidats. Arribats un altre cop a la plaça del Mercadal, han iniciat les enceses individuals de lluïment.

L'acte de celebració ha comptat amb una gran menjada de bou i arròs

I el moment de bufar les espelmes també ha arribat. En aquest cas, els elements que han fet de padrins  de la bèstia reusenca han estat els encarregats de lliurar el pastís d’aniversari que ha anat acompanyat d’un berenar popular de pastís pel públic assistent. Un cop dut a terme això, el Drac de Reus s’ha pogut lluir en un ball encès, aixoplugat d’aplaudiments de petits i grans. Per últim, s’ha dut a terme el lliurament de records i agraïments. Per immortalitzar tot plegat, s’ha fet una foto de família. Ja arribats al vespre, el grup Faktoria Folk ha tancat la celebració amb balls folk.

Comentarios
Multimedia Diari