Els guardians de la Tronada

Els Guardadors de la Tronada vetllen perquè la seva tradició sigui immortal i preservar la seva màgia. L'entitat fou fundada el 1951 i està composta per 12 confrares que es reuneixen al Campanar de Reus

19 mayo 2017 18:53 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El 28 de juny és arribat/anirem a Completes/a encendre la Tronada/ tal com marca la tradició/de la nostra Germandat. Així comença la invitació que la junta d’Els Guardadors de la Tronada ha redactat enguany per convocar la tradicional reunió del dia de Completes. L’escrit es fa en vers i en català seguint el que estipulen els estatuts d’una entitat fundada el 1951 amb l’objectiu de preservar la tradició de la tronada i convertir la seva encesa «en un acte de gran valor sentimental i històric».

La trobada es va portar a terme ahir a la primera planta del Campanar de Reus, seu social de l’associació, i en ella hi van assistir els seus 12 membres que van repassar com s’estan desenvolupant les festes i van xerrar de la seva gran passió, la tronada. El nombre de confrares no és aleatori, ja que cadascun d’ells rep el nom d’un dels dotze apòstols. Malgrat això, en la trobada d’aquest any es va acollir a un pretendent que, en el futur, es convertirà en confrare quan es produeixi la primera baixa.

També cal destacar que entre els seus membres hi figura, des de fa tres anys, la Mònica Mariné. Ella ha estat la primera dona de l’entitat que, des de la seva fundació, sempre ha estat present al Mercadal a excepció d’una ocasió. En la reunió d’ahir, els confrares també van voler recordar la figura de Pere Martorell Jareño, qui fora durant anys l’arxiver de l’entitat.

La funció més visible que avui en dia realitza l’entitat és la d’acompanyar la corporació municipal durant la solemne processó abans de l’encesa de la tronada. Les figures del Guardià, el Botafoc i el Dónaflama sempre estan presents en el centre de la plaça perquè tot estigui en ordre i facilitar la feina de la persona invitada.

Històricament, la funció dels Guardadors també era que tots els elements estiguessin ben disposats; 33 morters, tots ells en la seva correcta distància, o que la pólvora utilitzada fos l’adequada. A més a més, pels voltants dels anys 60 es van fer càrrec del cost del carilló del Campanar de Sant Pere. La placa que anuncia el punt d’encesa de la tronada al mig del Mercadal també és obra seva.

La vara de la tronada

Els Guardadors de la Tronada posseeixen un dels tresors més preuats de la ciutat com és la vara amb què fa 65 anys s’encén la tronada. En ella, a més a més, hi figuren tots els noms de les persones que l’han encès el dia de Completes. Aquests estan gravats en petites peces de plata que enguany ja han omplert tota la vara i que, per tant, serà necessari encarregar-ne una de nova per l’any vinent. La intenció dels confrares és que les dues vares estiguin presents en el 28 de juny de 2017.

La pròxima reunió dels Guardadors de la tronada ja no serà fins a aquest diumenge abans de Pasqua Granada, que celebraran el sopar tots junts, de nou, als peus del campanar.

Comentarios
Multimedia Diari