Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

'Els nens troben a faltar a classe el seu company'

Entrevista a Gemma Ribera (psicòloga)

Jordi Cabré

Whatsapp
Gemma Ribera va ser la psicòloga intervinent en la tragèdia de fa una setmana a l´escola reusenca. Foto: Lluís Milián

Gemma Ribera va ser la psicòloga intervinent en la tragèdia de fa una setmana a l´escola reusenca. Foto: Lluís Milián

- Com s’afronta el repte de donar consol, consell i ànims després d’una tragèdia com la de l’Escola Maria Cortina?

- La nostra funció és la d’acompanyar a les persones que es troben en situació d’afrontar un moment tan dolorós com la pèrdua d’un ésser estimat, en una circumstància tràgica i inesperada. Això vol dir, fer-nos ressò del seu estat psicoemocional i de les manifestacions que cadascú pot desenvolupar en un estat que quasi sempre és de xoc; ajudar-lo que pugui anar integrant el fet i la vivència emocional lligada al fet traumàtic en el primer moment.

- És més dur treballar aquests aspectes amb persones adultes o en nens?

- És diferent. L’adult té, per les seves vivències, més capacitat de representar-se mentalment una situació i això pot facilitar la comunicació i expressió de com se sent, què el preocupa o li fa por. Els nens, i aquí hem de tenir en compte les edats o moment evolutiu, poden tenir molt vocabulari però de vegades aquest no li abasta per a poder expressar el que està vivint emocionalment; cal estar més atents a les seves expressions no verbals. De totes maneres, en situacions traumàtiques es tracta de tenir en compte que ens trobem davant d’una persona, adult o nen, que està confrontada a una forta vivència emocional.

- És important poder actuar al cap de poques hores de la tragèdia? Per no provocar més ansietat, desesperació, tristesa...

- Ho és. Per això està l’atenció psicològica d’emergència. L’acompanyament que fa un professional expert, respectant les manifestacions, i atenent les demandes d’informació que es fan necessàries per anar integrant el fet. Això dóna seguretat en un moment de tanta fragilitat subjectiva i emocional. És clar que la nostra intervenció no disminueix la seva tristesa, el desconsol i el dolor, això és un procés que necessita temps, però una intervenció propera possibilita enfrontar-se al succés.

- Divendres passat a la tarda el menor estava ferit greu i dissabte havia mort. Quan ha sigut necessària la presència d’un psicòleg a l’escola?

- Tota la comunitat educativa de l’escola ha estat altament afectada per aquest trist i lamentable accident. S’ha intervingut durant tres matins. Dissabte, amb els docents per ajudar-los en l’afrontament personal i col·lectiu, així com en poder pensar com fer l’acollida dels alumnes i famílies, ja que seran ells qui hauran d’acompanyar-los en el procés de dol. Dilluns i dimarts al matí, la intervenció va anar dirigida a alumnes i a famílies.

- Com s’explica a una classe de nens de 4 i 5 anys que un company ja no tornarà?

- Explicant el que ha passat i les seves conseqüències, amb paraules properes a les seves vivències. Ressaltant la importància que tenen els records de les coses fetes amb el company per a tindre’l sempre present. L’adult, la mestra que està amb ells, farà un bon acompanyament.

 

- A aquesta edat és fàcil oblidar-se de les tragèdies?

- En aquesta edat s’adonen de l’absència del company, el poden trobar a faltar a classe i l’intenten retrobar amb preguntes i records, però la vivència no és integrada en el sentit tràgic que un adult li dóna al fet.

- I a partir d’ara què? És important anar fent sessions durant un temps?

- Cal deixar espai i temps pel dol. S’han fet i segurament es faran alguns actes simbòlics que ajudaran en el procés.

- Fan seguiment de les persones que volen ajudar?

- La nostra intervenció, en tant que immediata al moment del fet, no ens permet fer un seguiment de les persones amb les quals hem intervingut.

Temas

  • REUS

Comentarios

Lea También