Els pagesos reclamen preus afins a la qualitat de l’avellana

El sindicat assegura que no hi ha raons perquè el preu estigui per sota del mercat. La Cambra diu que es basa en la llei de l’oferta i la demanda 

21 noviembre 2019 08:40 | Actualizado a 22 noviembre 2019 09:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El sindicat d’Unió de Pagesos ha denunciat, de nou, el preu que la Llotja de Reus marca a l’avellana. «No hi ha excuses. Estem venent per sota dels costos de producció. Parlem dels mateixos preus de l’any passat quan enguany la collita és de molt bona qualitat» apuntava Rafael Espanyol, responsable nacional del sector de la Fruita Seca d’UP.


Aquesta collita es en 0,50 euros la lliura per sota de la mitjana turca i en 0,91 euros la lliure per sota de la mitjana de la italiana. Un preu que resulta un 28% inferior al d’Itàlia i un 25% inferior al de Turquia. És per això que des de el sindicat reclamen «un preu adequat» tenint en compte que els mercats internacionals es mostren forts, amb pujades les darreres setmanes.


La tendència dels preus en els operadors d’avellana de l’Estat Espanyol, tots amb seu a Catalunya, van iniciar la campanya a un preu mitjà d’1,50€ la lliure i s’hi mantenen. Per contra, tant a Itàlia com a Turquia la campanya ha anat evolucionant amb preus a l’alça des de la segona setmana de setembre per un bon comportament de consum i una collita més curta de l’esperada en determinades zones. «No s’entén el que està passant aquí», criticava Espanyol, recordant que ja fa més de 10 anys que el sindicat denuncia que els preus cotitzats per l’avellana a través de la Llotja són inferiors respecte dels preus en origen als principals productors. El representant d’UP va afegir que «el nivell de desfasament en aquest moment és injustificable i perjudica greument als productors catalans, que el 2018 van tenir una de les pitjors collites que es recorden».


A l’espera del resultat de la reunió convocada pel Departament d’Agricultura de la Generalitat, Unió de Pagesos ha assegurat que la setmana que ve començarà a fer públic en els mitjans l’evolució dels preus a Turquia i a Itàlia per a què la pagesia catalana estigui informada de la diferència. 
 

Neutralitat de la Cambra
Arran de les noves crítiques rebudes, la Llotja de Reus es va manifestar ahir recordant que el procés de determinació del preu de l’avellana «està marcat per la llei de l’oferta i la demanda del mercat local en el qual no intervenen dinàmiques d’altres països».

En aquest sentit, destaquen que es tracta d’un preu orientatiu «resultat d’un consens entre els operadors del sector que hi prenen part» en un procediment basat en l’aportació d’un ampli espectre d’informadors convidats entre els principals actors del sector, unes aportacions que se sotmeten a una ponderació matemàtica de la qual resulta aquest preu de referència. Per tant subratllen que «el rol de la institució de la Llotja és absolutament neutral, limitant-se a acollir aquesta negociació».

Segons la Llotja el sistema d’elaboració dels preus orientatius dels fruits secs se sotmet a un reglament implantat a partir dels treballs de la Taula dels preus dels fruits secs, coordinada pel Departament d’Agricultura de la Generalitat, en la que s’integraven representants del mateix Departament, dels sindicats agraris Unió de Pagesos i Joves Agricultors, operadors dels sectors i la mateixa Llotja.

Cita clau: reunió del 2 de desembre 

El Departament d’Agricultura ha convocat una reunió amb UP i la resta d’organitzacions agràries i de productors de fruita seca per abordar la problemàtica dels preus. En ella el sindicat vol demanar explicacions dels preus que marca la Llotja de Reus i demanar a les cooperatives que se’n desmarquin. 

Comentarios
Multimedia Diari