Els petits artistes de la Festa Major de Reus

Els alumnes del col·legi Eduard Toda han construït els seus propis Nanos a través d’un taller vinculat a les tradicions festives. Un cop enllestits els podran fer ballar

27 abril 2019 08:18 | Actualizado a 28 abril 2019 10:06
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

«El pinzell s’agafa com si fos un llapis i no pot quedar res per pintar. Heu d’anar molt a poc a poc i estar concentrats». L’Aleix Vall, del Taller Avall, dóna les darreres instruccions a un grup de nens i nenes del col·legi Eduard Toda de Reus abans de començar a pintar els ulls del Xiquet. Entre ells es troben la Maria, la Laura i el Juan, alumnes de tercer de Primària de l’escola que porten tota aquesta setmana construint els seus propis Nanos. «Hem après com es fan i les coses que es necessiten», explica la Maria, mentre que la Laura afegeix que el que més li ha agradat és pintar-los. Entre pinzells i colors han passat bona part del matí fins que han aconseguit que els emblemàtics Xiquet i Xiqueta lluïssin el mateix aspecte que els autèntics. 

I tot plegat mentre han après d’on sorgeixen els Nanos, un dels elements festius més estimats de la Festa Major pels infants de la ciutat. «Amb aquest taller aprenen com es construeixen els Nanos i els permet involucrar-se directament amb la festa i les seves tradicions», exposa el mateix Aleix Vall, que ja ha passat per diferentes escoles municipals de la ciutat.

El taller és una iniciativa sorgida de l’Ajuntament de Reus, a través de la seva regidoria d’Ensenyament, per apropar la cultura de la Festa Major als més petits. Després d’uns anys aturat, enguany s’ha recuperat amb força per  aquelles escoles que encara no tenien els seus propis Nanos. Entre ells hi havia l’escola Eduard Toda, situada al barri Mas Iglesias, però també altres centres com l’ARCE o el Rubió i Ors. L’activitat educativa, segons els seus responsables, vol aconseguir que els més petits (alumnes de tercer i quart de Primària) s’introdueixin en la imatgeria festiva, participin del procés creatiu i coneguin la història dels Nanos de Reus.

Les tres etapes

En el cas de l’escola Eduard Toda, els petits artistes van iniciar l’activitat el dimecres coneixent la història dels Nanos, en especial, del Xiquet i la Xiqueta, i després portant a terme la primera pràctica amb una sessió destinada a crear el motlle dels capgrossos. La següent va ser la consistent en el seu assamblatge per acabar finalitzant amb la sessió de pintura, la que més va agradar als infants. Malgrat això, i de les cares de concentració dels nens i nens mentre miraven de pintar sense sortir-se dels límits, tots esperen amb il·lusió quan podran fer ballar el Xiquet i la Xiqueta al pati de l’escola en el marc d’alguna celebració.

Comentarios
Multimedia Diari