Els petits lleons de Reus comencen a assajar el ball

Una petita gran família. Una trentena de nens i nenes d’entre 8 i 12 anys seran els portadors del Lleó Petit a partir de la propera Festa Major de Misericòrdia

19 agosto 2018 16:26 | Actualizado a 19 agosto 2018 16:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«La meva mare em va apuntar per fer-me una sorpresa». És el Ferran Salvat, té 10 anys i és un dels nens i nenes escollits per ser portadors del Lleó Petit. Afegeix que «va ser una sorpresa de debò perquè em va fer molta il·lusió. El Lleó és l’element que més m’agrada perquè és molt majestuós, té una cabellera molt bonica i porta una corona».

El Ferran va tenir sort. Més de 200 nens i nenes es van inscriure a les llistes per formar part de la colla del Lleó Petit de Reus. Un altre xiquet que va tenir sort és el Raúl Pelayo, de 8 anys: «La meva mare em va apuntar i em van escollir. M’ho van dir un dia que era a casa de la meva àvia i em va fer molta il·lusió».

La il·lusió, precisament, és el que destil·len la trentena de nens i nenes que, a partir de la propera Festa Major de Misericòrdia, es convertiran en portadors del Lleó Petit. Aquesta setmana comencen els assaigs per estrenar la nova bèstia del seguici petit el proper 22 de setembre. «Estic fent esport per poder aixecar els 30 quilos que pesa el Lleó Petit», explica la Marta Barenys, de 10 anys. Ella mateixa diu que «el meu pare coneixia al cap de colla del Lleó de Reus, que em va proposar formar part del Lleó Petit, i vaig dir que sí!». Assegura que «ja havia pensat d’entrar a la Festa Major Petita, i ara faré realitat un dels meus somnis». 

L’Iker Montalvo, la Itziar Reyes i el Xavier Casals es van apuntar perquè alguns amics seus ho havien fet. Amb tot, tots tenen clar quin és el seu element de la Festa Major preferit: «el Lleó», asseguren.  Com en la resta de colles i col·lectius de la Festa Major Petita, els pares també es converteixen en partícips d’una gran família. Són conscients que hauran d’acompanyar els seus fills als assaigs i a les sortides que puguin anar sorgint. 

El Josep Lluís Rius, cap de colla del Lleó, explica que «fins al dia 22 tots ells aprendran a ballar sota la bèstia». «Primer amb pals i després ja amb la peça al local del Manel Llauradó». Tot per preparar els balls al Mercadal del dia de la presentació i l’estrena per Misericòrdia.

Un seguici infantil complet

La Festa Major de Reus s’està diversificant, des de fa una colla d’anys, en la seva vessant infantil.  Els Fadrins van ser els pioners, ara fa justament 20 anys. Els primers elements del seguici creats específicament per a la canalla, l’any 1998, es van convertir en l’antesala de la Mulasseta i els Gegants Petits, els Vitxets, els Moros i els Indis, rèpliques dels gegants centenaris, obres tots ells de Ramon Ferran. 

Amb el temps, els nens i les nenes han anat guanyant protagonisme, fins al punt que la Festa Major Petita aglutina bona part del seguici festiu. Des dels balls de la Coordinadora de Danses  Tradicionals de Reus, passant pel Ball de Valencians, i fins i tot elements propis, com el Ball de Marcos Vicente i també bestiari, com la Cucafera. 

L’arribada al seguici petit de l’Àliga Petita i el Basilisc Petit continuava aquest camí, allunyant les versions infantils de les meres rèpliques i creant una personalitat nova que enriquia el seguici infantil. El Lleó era, per naturalesa, el següent element que havia d’aparèixer. El mestre Manel Llauradó, autor també del Basilisc Petit i l’Àliga Petita, s’encarrega de fer l’adaptació a cadell d’un dels elements més majestuosos de la Festa Major. Siat Sans és l’encarregada de fer-ne la corona, probablement el tret distintiu més important de l’element. Ella també és l’autora de la corona de l’Àliga Petita o del fusell del Gegant Carrasclet. 

Comentarios
Multimedia Diari