Els pobles de la Baronia s’uneixen per tenir més pes com a atractiu turístic

Riudecanyes, Vilanova, l’Argentera i Duesaigües estrenyen llaços per tenir més visibilitat i poder arribar a més públics

11 septiembre 2017 09:42 | Actualizado a 11 septiembre 2017 09:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els municipis de la Baronia d’Escornalbou han decidit unir-se i anar tots a l’una. Ho fan per tenir més força, més visibilitat i per poder arribar on, individualment, no podrien. Volen potenciar els seus atractius i prendre forma com a destinació turística. Però no només això, sinó que busquen tirar endavant iniciatives que, d’altra manera, seria impossible mantenir, com ara associacions excursionistes, de pintors o clubs esportius.

Les primeres converses van tenir lloc ja fa més d’una dècada, quan els alcaldes dels quatre municipis més propers al castell –Duesaigües, l’Argentera, Riudecanyes i Vilanova– van posar sobre la taula que compartien un element singular que valia la pena potenciar. «La idea era clara. Volíem aprofitar el revulsiu que suposava el castell per fer alguna acció conjuntament», explica l’alcalde de Riudecanyes, Josep Maria Tost. I és que, afegeix Tost, «tenim clar que el turisme és una indústria de present, i també de futur. Estem al costat de la Costa Daurada i busquem elements per poder atreure més gent».

A banda de les propostes vinculades directament a Escornalbou, també manté, cadascú, les seves festes i tradicions. Per començar, han pactat no trepitjar-se, no coincidir en dates, per no fer-se la competència. Així, al llarg del calendari hi ha la fira Tastaverd o el Concert de les Espelmes de Riudecanyes, Muntànyum de Duesaigües o la Fira de l’Esport, a Vilanova, i la de Nadal, a l’Argentera; així com les diferents iniciatives que promou l’associació excursionista, el Caçations o les activitats que es desenvolupen al voltant del pantà.

«Som petits. Però si anem junts i ens coordinem, aconseguim tenir més força. L’oferta conjunta, cadascun amb els nostres punts forts, fa que a poc a poc la presència turística sigui més important a la zona», apunta Tost. Cada vegada també hi ha més allotjaments de turisme rural. I la dinamització que tant busquen va prenent forma. Els veïns dels municipis coincideixen que la clau està en la suma de valors que aporta cada poble. «A vegades costa perquè els recursos són escassos, però els fruits valen la pena», apunta Tost.

Associació de pintors

Un altre projecte que avança i es consolida cada vegada més és l’Associació de Pintors de la Baronia, que engloba diferents perfils i nivells d’aprenentatge. Han fet ja exposicions col·lectives als municipis de la Baronia i a altres indrets. Elena Oundjian és la coordinadora del grup i professora. Una artista que va deixar la ciutat per anar a viure a Riudecanyes, i que ha engegat aquest projecte col·lectiu que ha anat creixent. «A vegades haver d’anar a Reus o Tarragona per una hora de classe de pintura suposa perdre tota una tarda. No tothom s’ho pot permetre, per costos o per falta de temps. En canvi, haver impulsat la proposta aquí ha apropat aquesta possibilitat a molta gent», explica l’Elena, satisfeta dels resultats i l’acceptació que han aconseguit fins ara.

També en el camp esportiu, el CF Baronia d’Escornalbou va néixer amb una vocació similar. Va arrencar el 2015, després d’haver diagnosticat que hi havia molts nens dels pobles que anaven a jugar futbol fora, amb les despeses afegides que això comporta. Ho explica el vicepresident del club, Òscar Rofes, el qual posa en relleu la tasca desenvolupada per l’exalcalde de Duesaigües i actual president del club, Sebastià Bondia. Un paper que polítics i ciutadans, així com el mateix alcalde de Riudecanyes, han destacat per remarcar la importància del projecte. I l’associació excursionista també segueix una línia similar.

Rofes subratlla que cada vegada hi ha més nens inscrits, i remarca la importància dels patrocinadors i les aportacions dels ajuntaments perquè tot continuï endavant. «Entre tots sumem esforços i tirem el projecte endavant», explica.

La idea, doncs, és crear sinergies i aconseguir que, encara que sigui en alguns àmbits, aquests petits municipis siguin capaços de veure’s com un de sol. Les sensacions, ara mateix, són bones.
Ara, confien en el projecte de rellançament del Castell-Monestir d’Escornalbou com una empenta definitiva a les seves aspiracions. Com una eina que pugui ajudar a vendre’ls com a destinació i alhora enfortir la relació històrica entre ells. Propostes com la nova ruta Gaudí Inspiration també ajuden a caminar cap a aquesta direcció.

Comentarios
Multimedia Diari