Els primers metges que declaren per les pròtesis de Traiber neguen haver tingut cap relació amb l'empresa

El doctor Miquel Vilardell es mostra "absolutament tranquil" i satisfet de poder defensar la seva "honorabilitat"

19 mayo 2017 20:16 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els primers metges que han declarat com a investigats pel cas de les pròtesis defectuoses de Traiber i d’un presumpte cobrament de comissions han negat aquest dimarts davant del jutjat d’instrucció número 3 de Reus haver tingut cap relació amb l’empresa. L’expresident del Col·legi de Metges Miquel Vilardell i el cirurgià ortopèdic i cap clínic de la Fundació Hospital de l’Esperit Sant de Santa Coloma, Enrique Rodríguez, han explicat a la sortida dels jutjats que el seu nom va aparèixer en les anotacions d’un responsable de l’empresa que s’hi volia reunir, però han negat haver mantingut cap tipus de tracte amb l’empresa. Aquest dimarts també ha declarat el cap de traumatologia de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, Josep Giné. En total, el jutge investiga 47 facultatius dins la peça 4 del cas Innova, per una dotzena de suposats delictes.

L’expresident del Col·legi de Metges de Barcelona Miquel Vilardell ha afirmat que mai no ha tingut contacte amb Traiber, ni com a internista ni com a màxim representant de la institució, i que el seu nom apareix en una anotació d’un responsable d’empresa “que deia que volia parlar amb mi per la Comissió Deontològica”. A més, ha assegurat que no coneixia l’empresa ni el seu propietari, Luis Márquez.

Segons Vilardell, ningú de Traiber es va posar en contacte amb ell i, en qualsevol cas, ha dit, “per aquest camí no hagués anat enlloc, perquè la Comissió Deontològica vetlla perquè la praxi mèdica sigui correcta”. El doctor, que ha recordat que es va oferir a anar declarar voluntàriament als jutjats, s’ha mostrat molt tranquil i satisfet per haver pogut defensar la seva “honorabilitat”.

En els mateixos termes s’ha expressat el cap clínic de la Fundació Hospital de l’Esperit Sant de Santa Coloma, el cirurgià ortopèdic Enrique Rodríguez, qui ha assegurat que “mai” ha implantat una pròtesi de Traiber ni en coneixia els responsables. “Apareixem en unes fitxes de possibles clients, però mai he treballat amb ells”, ha insistit, alhora que ha negat rotundament que hagi cobrat cap comissió de part de la firma reusenca.

Per la seva banda, el cap de traumatologia de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, Josep Giné, ha evitat fer declaracions als mitjans adduint que una part del cas encara es manté sota secret de sumari. Fonts jurídiques, però, han confirmat que Giné també ha negat qualsevol vinculació amb l’empresa Traiber en la seva declaració davant del jutge, que s’ha prolongat per espai d’una hora.

 

47 metges investigats

Vilardell, Giné i Rodríguez són els tres primers metges que han comparegut als jutjats. Formen part d’una llista de 47 facultatius investigats d’una vintena de centres sanitaris públics i privats. Aquest divendres està prevista una segona jornada de declaracions i, el jutge, n’ha programat algunes més fins al mes de març.

A mitjans de desembre el jutge Diego Álvarez de Juan va ampliar el nombre d’investigats en aquesta peça separada número 4 del cas Innova, referent a la implantació de pròtesis caducades i defectuoses de l’empresa Traiber. El magistrat investiga si els metges haurien pogut cobrar comissions il·legals de Traiber a canvi d’utilitzar el seu material i perquè “mantinguessin la boca tancada” sobre les deficiències tècniques detectades.

Segons l’instructor del cas Innova, hi ha indicis que l’empresa hauria subornat desenes de metges -la majoria cirurgians ortopèdics- per col·locar les seves pròtesis. En una interlocutòria feta pública el desembre passat, el jutge feia referència a l’enviament de regals de Nadal, viatges pagats, l’establiment de “col·laboracions” i contractes de ‘royalties’ per encobrir el pagament de comissions irregulars.

La resta d’investigats són dotze treballadors de l'empresa Traiber, que se sumen al seu propietari, Luis Márquez; al directiu de Sagessa, Joan Benet; a l'exprimera tinent d’alcalde de l'Ajuntament de Reus Teresa Gomis, i a l'actual regidor reusenc Marc Arza, tots dos de CiU, que ja es trobaven imputats en la causa per haver pressionat, presumptament, perquè l’Hospital de Sant Joan de Reus tornés a comprar a l’empresa Traiber.

El magistrat els atribueix una dotzena de presumptes delictes. En concret, els investiga per delictes de prevaricació i malversació de cabdals públics, alteració de preus en concursos i subhastes públiques, tràfic d'influències, suborn, omissió del deure de perseguir delictes, societari, frau a l'Administració, estafa, corrupció entre particulars, falsedat documental, salut pública, i blanqueig de capitals.

 

Degoteig d’afectats

Per la seva banda, l’advocat d’una trentena d’afectats per les pròtesis de Traiber, Emili Ortiz, ha detallat que els doctors que han declarat aquest dimarts no van intervenir quirúrgicament cap dels pacients afectats per les pròtesis defectuoses. Al seu parer, és molt probable que el jutge acabi desvinculant alguns dels investigats de la causa, si es confirma que no hi ha prou indicis per acusar-los.

Ortiz ha explicat que, a dia d’avui, representa un total de 30 afectats. A més, n’hi ha dos més que volen personar-se en la causa i alguns altres en investigació, a l’espera de les pertinents valoracions mèdiques. D’altra banda, tres de les pròtesis de Traiber extretes estan sent analitzades per la UPC i n’hi ha una quarta en custòdia a l’Hospital de Sant Joan de Reus. Ortiz ha denunciat que la investigació recull males praxis en l’ús de pròtesis de genoll, “que s’haurien reutilitzat i esterilitzat de manera insuficient”.

Comentarios
Multimedia Diari