Els regants de Riudecanyes defensen el traspàs d’aigua del pantà de Siurana

Asseguren que sense l'embassament que ells van pagar el riu ‘estaria sec’ i recorden que sempre s’ha garantit l’aigua als pobles del Priorat

10 agosto 2017 15:09 | Actualizado a 27 agosto 2017 15:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Nou episodi en la polèmica oberta per diferents municipis del Priorat que es queixen de la falta d’aigua a la comarca. La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes ha emès un comunicat per defensar-se de les acusacions llançades pels alcaldes dels ajuntaments de Torroja, Pobleda, Gratallops i Porrera –integrats en la mancomunitat Topograpo– sobre l’excessiu traspàs d’aigua de Siurana a Riudecanyes. 

En primer lloc, els regants de Riudecanyes expliquen que són una corporació de Dret Públic i que sense l’embassament de Siurana el riu «estaria molt més sec». En aquest sentit, recorden que van  ser ells els que van promoure i pagar la seva construcció junt amb les aportacions de diferents consistoris, principalment el de Reus, i que «l’únic que fa el pantà de Siurana és garantir el cabal ecològic que sense ell fora pràcticament nul».

Pel que respecta a l’abastament d’aigua, des de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes manifesten que l’explotació de l’equipament de Siurana és responsabilitat de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i que l’aigua que ells reben s’usa per a reg de gairebé 4.000 Ha i per l’abastament urbà. També puntualitzen que, segons el Ministeri de l’Estat, «és l’únic beneficiari de l’obra».

Oberts al diàleg

Per acabar, subratllen que des de la firma del conveni actual els quatre municipis que integren la comunitat Topograpo sempre han tingut garantida l’aigua per abastament i reg. «La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes està oberta al diàleg sempre, però en cap moment, des de la signatura del conveni s’ha demanat de parlar amb ella per part de cap plataforma o poble del Priorat».

Ara farà un mes, quatre pobles del Priorat es van revoltar perquè estaven passant set. «El 95% de l’aigua que recull Siurana es transvasa a la riera de Riudecanyes deixant la seva conca natural sense aigua una bona part de l’any», denunciaven. Per aquest motiu demanaven «una gestió pública justa i transparent».

Comentarios
Multimedia Diari