Els reusencs coneixen el present i futur de la Boca de la Mina

Vuit arquitectes remodelaran l’emblemàtic passeig que comptarà amb més espais verds

25 julio 2019 10:19 | Actualizado a 26 julio 2019 08:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Boca de la Mina configura una part molt valuosa de la història reusenca. Malauradament, el pas dels anys ha provocat que aquest punt de vida i patrimoni s’hagi anat deteriorant, i demani una rentada de cara. És per aquest motiu que s’ha organitzat un pla de reformes i nous espais en els quals es podrà gaudir de rutes i activitats per a tota la família,  que s’han exposat en una presentació prèvia a la ciutadania.

La sortida s’ha desenvolupat sota un sol espatarrant que s’anava amagant momentàniament entre les ombres dels plataners del passeig. Davant l’Avinguda del Comerç, Pilar Carbassa, coordinadora de Planejaments Urbans, va introduir la visita. «L’ indret, d’origen medieval, és un ‘punt de trobada d’aigua’».

Hi té situat just al costat un dels edificis més emblemàtics del Reus modernista: l’Institut Pere Mata, edificat en el moment àlgid de la localitat durant el segle XIX. Per tot això, i per la fauna característica que posseeix, es beneficiarà dels fons Europeus FEDER, destinats a reivindicar el patrimoni natural i cultural. Pel que fa al pla de renovació, s’engega aquest setembre i la constructora encarregada de materialitzar la proposta encara està per revelar, segons Carbassa. 

Detalla que el projecte, dividit en diverses actuacions, serà supervisat per vuit arquitectes, aproximadament, i s’ha exposat abans a través de recursos audiovisuals al veïnat proper. L’estètica del camí es respectarà, i per això s’hi estendrà un carril construït amb maons similars a la Fumera del Molí de la Vila

Aquest camí  permetrà que, quan plogui, les plantes es puguin nodrir més fàcilment, servint també de suport pel desplaçament de les persones amb mobilitat reduïda. Gemma Moncusí, Tècnica de Medi Natural i Sostenibilitat, ha afegit que arran de les reformes es potenciaran les tres Rutes de l’Aigua, que expliquen les dinàmiques i la història de pantans i potabilitzadores, així com la Ruta de l’Esport. En aquest sentit, la revalorització d’aquest paratge farà que s’hi introdueixin iniciatives per impulsar el valor històric de punts com la Font del Lleó, o la pròpia Mina.

Un descans a la Bassa Nova
A l’alçada de l’Escola Mowgli, s’hi construirà un punt de Trobada  amb un escenari on s’hi celebraran esdeveniments variats, com en el Parc de les Olors i el Jardí Agrari. Entre els integrants de la sortida, es recordaven experiències viscudes a la mítica Bassa Nova. «Antigament, hi anaven els enamorats, o s’hi anava a menjar la mona» mencionava Moncusí, durant una conversa amb el veïnat. Aquest espai també es recuperarà, preservant així el seu valor històric. 

Una altra bassa que defineix la personalitat de la Boca de la Mina és la característica Bassa del Bacallà, on fa uns anys el jovent es remullava a l’estiu. Es remodelarà també afegint-hi un mirador al centre per tal d’apreciar la seva forma, que li dóna el nom.

Amb tot, es tenen altes expectatives de millorar l’apreciat passeig de la Boca de la Mina, així com conservar la història que amaga i convertir-la, encara més, en un punt de referència pels esportistes i aficionats a la natura de la ciutat.
 

Comentarios
Multimedia Diari