Els treballadors del CAP de Cornudella del Montsant denuncien la falta de personal a l'estiu

El sindicat USITAC ha iniciat una recollida de firmes contra la decisió del CatSalut que, entre d'altres,  ha traslladat les urgències durant horari nocturn a Falset

Isabel Limón

Whatsapp
Imatge d'arxiu del CAP de Cornudella de Montsant. Foto: F. Acidres

Imatge d'arxiu del CAP de Cornudella de Montsant. Foto: F. Acidres

Els mesos d'estiu a Cornudella del Montsant es preveuen precaris pel que fa a la plantilla del personal sanitari que disposa el CAP. Això és el que han denunciat aquest dilluns els membres del sindicat Unió Sindical Independent de Treballadors de l'Administració de Catalunya (USITAC), durant la concentració que han convocat davant del recinte sanitari aplegant també als alcaldes dels municipis dels voltants, que no s'han presentat. També han iniciat una recollida de firmes per exigir que s'amplïi la plantilla per enviar-les a a la Conselleria.

L'acusació del sindicat va encarada al benestar del personal operatiu en aquesta zona. La població de Cornudella del Montsant augmenta significativament cada estiu, i per això l'USITAC demanda reforços que puguin abastir totes les necessitats durant aquesta època de l'any, que suposa un augment de fins als 2.627 habitants a atendre.

Aquest centre també atén els consultoris de Capafons, Escaladei, la Febró, la Morera de Montsant, Poboleda, Prades i Ulldemolins, i la falta de recolzament als metges i enfermers del municipi va fer que una de les metgesses emmalaltís per l'estrès rebut durant el 2018, sense cobrir la vacant fins el mes de març de 2019. Per tal d'assegurar-se que aquest problema no es repetís aquest estiu, l'USITAC va sol·licitar reforç sanitari per la temporada estival, o que com a mínim es cobrissin les vacances dels treballadors. El Secretari General del sindicat, Josep Tutusaus, manifesta que "la costa es sol reforçar pel que fa a treballadors, i s'ignora que aquí també necessitem un ajut extra". No van rebre resposta a cap petició, fet que els ha portat a prendre aquesta mesura de protesta. 

D'altra banda, les guàrdies localitzades de Cornudella del Montsant no estan remunerades al mateix nivell que en altres indrets. Alfred Maza, Secretari d'Organització d'USITAC, concreta que han reduït prop d'un 60% els salaris dels treballadors. "No hi haura prous professionals que vulguin treballar aquí". En un futur pròxim, la Conselleria i CatSalut volen traslladar les urgències des de les 8 del vespre fins al matí a Falset, eliminant els serveis assistencials a Cornudella del Montsant. Maza determina que insten al delegat de Salut de Tarragona per revertir aquesta decisió, ja que "en el cas d'una emergència important, les ambulàncies tarden 45 minuts en arribar a Cornudella, i en aquest període, alguna persona pot arribar a morir". USITAC contempla organitzar aturades en el cas que no es prenguin mesures al respecte.

El CatSalut no preveu canvis 

Des de CatSalut mantenen la decisió de no consolidar el CAP de Cornudella tot i l'increment de població, i ha informat als alcaldes de totes les localitats que fan ús d'aquest centre que ,únicament, s'implementaran guàrdies localitzades. Consideren que els consistoris de la costa necessiten més aquest reforç del servei assistencial perquè reben una major afluència de persones.

Temas

  • Diari de Reus
  • Cornudella del Montsant

Comentarios

Lea También