Enrech presenta uns pressupostos 'rigorosos' per rebaixar l'endeutament

Les xifres mostren una reducció de la inversió en relació a l'any passat i augmenta la despesa en personal

18 enero 2018 11:31 | Actualizado a 19 enero 2018 11:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Uns pressupostos que posen de relleu l'atenció a la ciutadania, la projecció de ciutat i que pretenen reduir el deute. Sobre aquests tres punts, segons ha destacat aquest dijous el regidor d’Hisenda i Recursos Generals, Joaquim Enrech, s'han fixat les xifres d'aquest 2018, les quals "són perfectament assumibles a través d'un exercici de rigor, tot sent conscients de quines són les prioritats de la ciutat. Unes xifres que demostren un treball fixat en el realisme, la contenció i la bona gestió" . A l'espera de la seva aprovació en el proper ple municipal del dia 25 de gener, i sense encara cap requeriment de l'oposició, el contingut "està obert a qualsevol suggeriment de la resta dels grups municipals, als quals se'ls ha enviat tota la documentació". Cal recordar que a finals de l'any passat, el batlle de Reus, Carles Pellicer, va fer constar que la voluntat del govern era tenir el pressupostos d'aquest any aprovats "entre la segona i tercera setmana" de gener i va afegir que no descartaria sotmetre's a una qüestió de confiança. "Tenim la porta oberta a qualsevol proposta", ha reiterat el regidor. Si més no, el fet d'haver estat dos anys sense aprovar ordenances fiscals també ha estat una raó de pes que ha fet que no es generessin nous ingressos. Enrech, doncs, ha presentat uns pressupostos, segons ha detallat "rigorosos" que rebaixen l'endeutament, que mostren una reducció de la inversió respecte l'any passat i amb una despesa en personal.

Els comptes, que pugen a un total consolidat de 319.836.518,64 euros, contemplen el pressupost de l'Ajuntament de Reus (110.219.587,03 euros), la suma dels pressupostos de les empreses municipals (211.146.492 euros) i la dels organismes autònoms (7.111.180,10 euros). Unes dades que suposen respecte l'any passat un descens de l'1%, però que deixen uns números pràctics, ja que en el bàndol de les inversions, s'han retallat a gairebé la meitat respecte l'any passat. I és que enguany tenen un import de 3,4 milions d'euros. Com a justificació, el regidor Enrech ha argumentat que "ens estem ajustant a les necessitats de la ciutat i la voluntar és fer un exercici de realisme".

La inversió d'enguany té un import de 3,4 milions, una xifra que s'ha ajustat a les necessitats de la ciutat'

Pel que fa a al tema dels  ingressos, tot i la pròrroga de les ordenances fiscals, el regidor Enrech ha destacat la pujada de la recaptació a través de tributs.Tot plegat ha estat possible per quatre variables que es remeten a la regulació del Cadastre de l'any 2014 al de l'any 2017, que dóna un 1,1 milions d'euros; més ingressos tributaris pel creixement de l'activitat econòmica amb 400.000 euros; i l'increment de l'ingrés del nou Contracte tancat entre la regidoria de Benestar Social de la Generalitat i el reforç de polítiques socials. Dins aquest camp, hi ha el Servei d'Atenció a la Infància i l'Adolescencia (EAIA), assumit per l'Ajuntament i el Servei d'Integració en Famílies Extenses amb 524.000 euros; l'increment del Servei d'Ajuda a Domicili  amb 80.000 euros més; i 209.000 euros pel servei bàsic d'assistència social amb la contractació de 12 persones. 

En aquesta línia, des del consistori s'ha deixat clara la intenció  per la millora en les retribucions i la creació de nous llocs de treball. Amb tot això, la despesa de personal creix en un 4,4% (1,4 MEUR) ideixa una xifra de 33,8 milions. En aquest cas, es contempla la pujada de l'1% en el cas de les retribucions de treballadors públics (139.000 euros), l'increment  dels efectius de personal de l'EAIA i SIFE (447.000 euros), l'esmentada contractació de més persones en el servei bàsic d'asistència social (289.000 euros cofinançants amb la Generalitat i l'Ajuntament), una subrogació del personal del l'IMAC quant per la seva reestructuració (157.000 euros) i l'augment de personal per modernitzar l'administració electrònica (182.000 euros). 

Des del consistori vetllen per la millora en les retribucions i la creació de nous llocs de treball.La despesa creix en un 4,4% (1,4 MEUR) i deixa una xifra de 33,8 milions d'euros

Amb tot això, en el marc de les inversions es parla d'un import de 3,4 milions d'euros, on hi ha tres milions finançats a través d'operacions de crèdit, 200.000 a través del Pla de Barris; i la resta amb els ingressos extraordinaris de 2018. Els punts clau es mouran al voltant de la seguretat amb la compra de nous vehicles per la Guàrdia Urbana, un impuls en el serveis d'atenció a les persones, un avenç en matèria tecnològica de l'ajuntament en el marc de l'administració electrònica i la posada en marxa d'una reforma de l'entorn de la plaça de la Sang, accions microurbanes i el desenvolupament del Pla de Barris de Sol i Vista i Immaculada.

Enrech ha destacat també l'aposta per la continuïtat dels Pressupostos Participatius, que estaran dotats en un principi amb 200.000 euros. D'altra banda, també es reservarà un 3% d'inversió en el terreny de les polítiques socials, un factor que el consistori aplica des del 2014.

En el marc de l'endeutament, el Grup Ajuntament es fixa l'objectiu de rebaixar les xifres fins als 213 milions d'euros, tenint com a històric  els 229 del 2017. "Preveiem que la ràtio d'endeutament pel 31 de desembre de 2018 serà del 74,31%", més baixa que la que indica la normativa (75%), en règim de comunicació, i inferior al topall del 110% en règim d'autorització, factor que fa accessible el crèdit per tal de sufragar les inversions. Tot i no apujar la pressió fiscal en els darrers sis anys, des de l'Ajuntament diuen mesurar la planificació i l'execució d'iniciatives, les quals tenen com a principal objectiu "respondre a les demandes de la ciutadania".

Enrech ha destacat també l'aposta per la continuïtat dels Pressupostos Participatius, que estaran dotats en un principi amb 200.000 euros.

Projecció de ciutat

Els pressupostos per aquest 2018 també contemplen una quantitat extraordinària per projectes puntuals que estaran limitats només a aquest exercici i es deu a dos fets concrets. Per una banda, una major recaptació per l'Impost de Béns Immobles (IBI), fruit de l'estabilització del cadastre duta a terme per Hisenda, la qual s'engloba en els exercicis de 2014 a 2017 per una quantitat de 1,1 milions d'euros; i d'altra banda, per la devolució de l'IVA de SIRUSA, relacionada a exercicis anteriors, per un import de 273.000 euros.  "Hem donat d'una importància especial a la projecció de ciutat, fora del que és estrictament d'àmbit local, ja que enguany ja no tindrem les despesa relacionada amb la capitalitat cultural ni amb la Diada Castellera bianual", ha introduït Enrech. D'aquí, surten unes de les partides més importants: la que va destinada a Reus, Ciutat de la Música 2018, amb 175.000 euros; una altra pels Jocs del Mediterrani, amb 180.000 euros; i finalment per la candidatura de la capital del Baix Camp com a ciutat europea de l'esport 2019. La resta de partides de despesa extraordinària es remeten a una quantitat per inversions (215.000 euros), una altra per l'estudi del nou contracte de neteja viària i de la brossa (116.000 euros) i una darrera per al fons de contingència (500.000 euros). 

 

Comentarios
Multimedia Diari