Entitats de Reus (Centro Aragonés El Cachirulo): El sentiment de la terra

'El nostre objectiu és donar vida als aspectes folklòrics del territori aragonès i fer del centre un punt de trobada', matisa el representant de l'agrupació

19 mayo 2017 16:44 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

«Tot i haver passat prop de 43 anys, la penya no ha canviat la seva raó de ser. Agrupem gent de l’Aragó, però també incloem d’altra gent nascuda aquí que li agrada endinsar-se en aquesta gran tradició», explica el president del Centro Aragonés El Cachirulo, José Allueva Latorre. I és que el principal objectiu que empaita l’agrupació és el de preservar els aspectes folklòrics com ara la Jota, entre altres trets distintius.

L’entitat, com bé remarca el seu representant, ha esdevingut al llarg dels anys un vertader «punt de trobada, en el qual s’impulsen les relacions socials». La majoria de persones que integren l’ens són procedents de l’Aragó, molts en el seu temps van desplaçar-se fins aquí per raons de treball.

«En l’actualitat, però, encara hi queden associats antics que revifem el caliu dels orígens. El que es promouen són les relacions d’amistat i veïnatge», acota Allueva, que n’és president des del 2013 i en té força d’experiència en l’associacionisme. «He estat president d’AMPA, associacions de veïns i, fins i tot, puc aportar l’experiència d’haver estat regidor», afegeix.

El vertader propòsit del centre El Cachirulo és el «sentiment de la terra». Pel que fa a les activitats, l’entitat en té una bona pila. Allueva les distribueix en periòdiques, puntuals i externes. A l’abril celebren un dels actes periòdics per excel·lència: l’aniversari de San Jorge, el patró de l’Aragó, una temporada en la qual celebren la setmana cultural, de fet.

En aquesta mateixa línia, organitzen jornades més didàctiques com ara la realització d’un parell de conferències. «Les darreres que hem dut a terme han estat sobre el dret civil a l’Aragó», explica Allueva. Arribat el mes d’octubre, per exemple, celebren també les festes de la Verge del Pilar.

Els actes puntuals

Respecte als actes puntuals, Allueva esmenta que «donen molta vida a l’entitat». «N’és un exemple el que vam fer fa poc per a Reis, el 5 de gener. Pels més petits, vam muntar uns Reis particulars de l’entitat. És sempre un clàssic i dinamitza molt la nostra seu», descriu. Hi ha activitats que també «ens fan sortir de l’entitat i són més externes, com ara el sopar que fem per Sant Valero, de Saragossa, o Santa Àgueda».

Temps després, arrangen els preparatius de la Setmana Santa. «Participem en dues processons, ja que comptem amb confraria. Amb aquest tipus d’esdeveniments, estem molt presents a la ciutat», continua el president. I és que ja són 170 famílies aproximadament, «no parlem de socis, sinó d’una gran família, som prop de 700 persones!»

Arribats els mesos més càlids com el juny, fan una sortida a l’Aragó, cap al Monasterio de Piedra. Però la llista no s’atura aquí. Tenen també una coral, fan teatre i fan classes de guitarra. L’àmbit de la música esdevé un element important a l’entitat.

«És fonamental preservar la Jota. Tenim professionals del cant i la rondalla i hi ha molta implicació», afirma Allueva. A més, pertanyen a la Federación de Cachirulos de Aragón i a la de Comunidades Aragonesas del Exterior.

Comentarios
Multimedia Diari