És possible que els extraterrestres parlin alemany?

Divulgació. Torroja del Priorat celebra la XVI Jornada Astronòmica amb diverses xerrades 

10 octubre 2021 11:28 | Actualizado a 10 octubre 2021 11:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«La primera emissió de televisió d’abast públic va ser el 1936, amb la celebració dels Jocs Olímpics de Berlín. Hitler va pronunciar la conferència inaugural. Si tots els senyals de ràdio i televisió es propaguen per l’espai podríem dir que, tècnicament, aquell discurs es va difondre també per l’espai exterior». Aquest és el punt de partida de ‘Els extraterrestres parlen alemany?’, una de les xerrades que van formar part de la XVI Jornada Astronòmica celebrada ahir al teatre de Torroja del Priorat.

La va pronunciar Carles Sunyol, un dels socis de l’Associació Astronòmica, organitzadora de l’acte. «Volia explicar fins a quin punt és possible comunicar-nos amb possibles civilitzacions de fora de la Terra i si mai hi ha hagut una resposta des de l’espai exterior», assegura aquest jove interessat per l’astronomia.

Una espàtula per veure l’eclipsi

En una altra de les xerrades també es van poder copsar, de forma metafòrica, les taques del Sol. «Són les parts més fosques on la temperatura del Sol és més baixa», ressalta el Lluís Canals. Aquest aficionat a l’astronomia explica que, més enllà de disposar d’un telescopi per a l’observació, també es pot fer d’altres maneres més senzilles.

«Si agafes un prismàtic i li poses un paper a una determinada distància ja veuràs una rodona, que és el Sol. O en un eclipsi solar: agafes una espàtula de cuina, que té molts forats, li poses un paper darrere i la part del Sol que s’ha menjat la Lluna la veuràs en el paper», explica. Les xerrades van centrar bona part de la matinal en una jornada que també va comptar amb les intervencions d’altres membres de l’entitat, Jesús Nieto i Santi Rodríguez.

Del mòbil al telescopi

La jornada va comptar, ja entrada la nit, amb l’habitual plantada de telescopis al poliesportiu de la mateixa localitat. En aquest sentit, es pot afirmar que el cel de Torroja és un dels millors de Catalunya per observar el cosmos per la seva foscor. Segons explica el president de l’Associació, Jaume Oliver, «fa dos anys que disposem d’una il·luminació adequada de manera que la llum dels carrers no molesta en l’observació del cel». Més enllà dels telescopis, copsar i identificar les estrelles és cada cop és més habitual a través d’altres dispositius. Un exemple el trobem en les aplicacions per a mòbils. «Són una bona eina per començar a explorar i identificar tot allò que ens ensenya el cel», constata un altre dels membres de l’entitat, l’Hugo Moreno.

Relleu a l’entitat: canvi en la presidència 

El fins ara president, Jaume Oliver, va posar punt final a la seva trajectòria al capdavant de l’entitat, que va néixer l’11 d’agost de 1999 i que compta actualment amb prop de 90 socis. Un dels moments més recordats al llarg per Oliver és quan fa uns anys es va aplegar gent de diversos indrets per veure un eclipsi de Lluna.

Comentarios
Multimedia Diari