Escola Marià Fortuny de Reus: 'Volem que la gent del barri ens cregui'

L’Escola Marià Fortuny participa en el Magnet, amb l’objectiu de visibilitzar un projecte educatiu innovador que ajudi a revertir l’elevat índex de matriculació immigrant

10 diciembre 2018 10:58 | Actualizado a 10 diciembre 2018 11:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

’Escola Marià Fortuny, igual que altres de la ciutat com el Prat de la Riba o el Pompeu Fabra, compta amb un elevadíssim índex d’alumnes immigrants que, en el seu cas, s’apropa al 70%. Aquest fet provoca, des de fa temps, que moltes famílies autòctones del barri optin per matricular als seus fills en altres centres, provocant una composició social desequilibrada respecte al seu territori de referència.

Per intentar acabar amb aquest desequilibri, el Marià Fortuny participa des d’aquest curs 2018-19 en el projecte Magnet, un programa inspirat en les Manget Schools dels Estats Units i que a Catalunya està impulsat per la Fundació Bofill, el Departament d’Ensenyament, la Diputació de Barcelona, el Consorci d’Educació de Barcelona i l’Institut de Ciències de l’Educació de la UAB. «Senzillament, volem revertir aquest desequilibri en la matriculació i que la gent del barri, també els autòctons, cregui en el nostre projecte educatiu i vingui», comenta la directora de l’escola, Núria Sabaté, qui admet que «existeix una imatge una mica distorsionada del nostre centre i volem posar fi a això, convertint-nos en el millor col·legi del barri».

Perquè això sigui possible, el Marià Fortuny ha apostat fort per l’educació en STEAM, un projecte que engloba ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques. La directora té molt clar que «la societat canvia cada vegada més ràpid i, en canvi, les escoles van molt lentes. Per això ens hem d’adaptar a aquests canvis per formar millor als nostres alumnes en el camp de la tecnologia i que, per exemple, surtin de l’escola sabent programar».

Vendre el producte
Canviar la pedagogia del centre és important, però també ho és saber vendre el producte. Els alumnes d’Infantil treballen en espais i tallers, els de Primària ho fan per projectes, han potenciat els espais de lectura, també han posat en marxa un nou projecte de pati amb set activitats alhora i col·laboren amb el programa ‘Petits Enginyers’ que els assessora per participar en la pròxima edició de la First Lego League. Aquests són alguns exemples que demostren que el col·legi Marià Fortuny està fent els deures. Ara falta explicar-ho de portes enfora.

Comunicació externa
És aquí on el Projecte Magnet és bàsic, ja que, mitjançant la Fundació Bofill, permetrà «promocionar externament tota la feina que estem fent», comenta la directora del centre. També serà important el paper de la URV com a partner, ja que aportarà professors i coneixement del camp tecnològic.

El projecte s’ha marcat tres anys per avaluar la seva eficàcia. En aquest sentit, Núria Sabaté explica que «d’aquí a tres anys, si fem les coses ben fetes, hauríem d’haver revertit una mica el desequilibri que tenim de matriculació d’immigrants»
 Des del col·legi estan convençuts que l’aplicació del Projecte Magnet serà tot un èxit. «Comptem amb un claustre de professors implicadíssim amb el projecte, que s’ho creuen», assegura orgullosa la directora. Ara falta que els veïns del barri Fortuny facin el mateix i també es creguin a la seva escola.

Comentarios
Multimedia Diari