Esquerra tenyeix el Fortuny de Reus de groc

Forcadell, ‘estrella’. L’expresidenta del Parlament arrenca els aplaudiments més forts d’un teatre ple i amb la presència dels Avis i àvies per la Llibertat

18 diciembre 2017 15:22 | Actualizado a 18 diciembre 2017 15:53
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La imatge era curiosa i presagiava una sorpresa. Un grup dels Avis i àvies per la Llibertat esperava en un racó del hall del Teatre Fortuny de Reus l’arribada de l’expresidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell.

Era la cap de cartell del míting d’Esquerra Republicana de Catalunya ahir al vespre a Reus, després de la baixa d’última hora de Raül Romeva.

Forcadell, acompanyada pels també expresidents del Parlament Ernest Benach i Núria de Gispert, es quedava bocabadada en veure un grup de persones grans amb un mocador groc embolicat al coll que la van aplaudir i li van agrair «tot el que esteu fent per Catalunya».

El míting estava a punt de començar i el Teatre Fortuny de Reus estava pràcticament ple. A dins, la regidora de l’Ajuntament de Reus Montserrat Flores s’encarregava de col·locar la gent que arribava a darrera hora.

El primer moment àlgid es va viure amb l’entrada pel passadís central dels protagonistes de l’acte, encapçalats per Forcadell. Èxtasi en forma d’aplaudiments, gent aixecada tenyint la platea del Fortuny de color groc i poques estelades.

El teatre es va quedar a les fosques i, abans que ningú comencés a parlar damunt de l’escenari, un vídeo d’Oriol Junqueras enregistrat durant un míting tornava a aixecar el públic dels seus seients.

"Amb la supressió de la por comença el camí de la llibertat", encoratjava el número 1 de la candidatura d’ERC empresonat a Estremera.

La presidenta local del partit a Reus, Esther Alberich, va ser l’encarregada de presentar l’acte, excusant l’absència de Romeva adduint que l’exconseller d’Afers Exteriors -que també va estar empresonat- havia demanat poder dedicar la tarda del diumenge a la seva família.

La intervenció més esperada era la de Carme Forcadell, però fins que no va arribar, el primer en dirigir-se als assistents va ser l’exconseller de Salut, Toni Comín, en un vídeo enregistrat a Brussel·les.

El van succeir Ruben Wagensberg, Núria de Gispert, Ernest Benach, Noemí Llauradó i Òscar Peris.

Els mítings acostumen a ser espais on les intervencions s’emmarquen en discursos que van in crescendo, fins a arribar pràcticament a l’èxtasi.

Per això va ser molt curiós gaudir de les paraules de l’expresidenta De Gispert. Les seves paraules afilades contra el govern de Mariano Rajoy i contra els partits que han donat suport a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució anaven embolicades, amb un llacet, en un to tranquil i pausat.

«L’Estat violent i corrupte governat pel PP mai serà el nostre exemple», va deixar anar com si no volgués la cosa.

Després va arribar el torn d’Ernest Benach, un altre expresident del Parlament present ahir al Teatre Fortuny de Reus, però l’únic que jugava a casa. Va apel·lar a la cultura, la dignitat i la unitat d’acció per defensar la república catalana.

Les intervencions dels números 1 i 2 de la llista per Tarragona, Òscar Peris i Noemí Llauradó, van ser les més concretes en qüestió de propostes de govern.

Tots dos, igual que va fer després Forcadell, van demanar el vot útil per a Esquerra.

Teatre dempeus

El míting arribava a la seva fi i faltava la cirereta: Carme Forcadell.

Abans de començar a parlar ja va ser obsequiada amb un llarg aplaudiment i els assistents van desenfundar els seus mòbils per fotografiar-la.

L’expresidenta del Parlament, la qual va dir que estava «trista, enrabiada i indignada perquè hi ha quatre innocents empresonats», va agrair a la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáez de Santamaría, que hagi dit que «Rajoy ha escapçat l’independentisme. Ja sabíem que a Espanya no existia la separació de poders, però Soraya ho ha acabat reconeixent».

Comentarios
Multimedia Diari