FOTOGALERIA: L’aigua potable arriba al Castell d'Escornalbou

Patrimoni. Els pobles de l’antiga Baronia d’Escornalbou celebren el primer pas d’un conjunt de millores de restauració que volen convertir el castell en un referent turístic de primer ordre

08 junio 2019 18:37 | Actualizado a 11 junio 2019 16:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Una recreació del reusenc i filàntrop Eduard Toda donava la benvinguda a tots els veïns i autoritats dels set pobles de l’antiga Baronia d’Escornalbou que visitaven el que va ser casa seva. Parlem del Castell d’Escornalbou, una autèntica joia patrimonial i cultural del segle XII que aquest dissabte ha viscut un nou dia per a la història. I és que, per primera vegada, l’aigua potable ha arribat fins al seu entorn.

Per això, i com segurament es feia en el passat, més de 300 persones han omplert el castell de música i festa de la mà d’elements festius dels pobles d’aquella aliança: l’Argentera, Colldejou, Duesaigües, Pradell de la Teixeta, Riudecanyes, la Torre de Fontaubella i Vilanova d’Escornalbou.

La festa inicial ha deixat pas a la part més protocol·lària, en la qual s'ha explicar a tots els assistents que omplien l’església del castell la importància de l’arribada potable fins al punt més alt d’aquests paratges. Tant el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, com l’alcalde de Riudecanyes en representació dels  municipis, Josep Maria Tost, han coincidit a l’hora de definir la «fita històrica» com el primer pas d’un conjunt de millores per convertir el monument en un referent turístic de primer ordre. 

«El treball conjunt dels set pobles, la Diputació de Tarragona i la Generalitat és per donar un impuls que situï el Castell d’Escornalbou al mapa i el posi en primera línia per generar noves oportunitats turístiques. Perquè el turisme és el sector del futur al Camp de Tarragona», ha manifestat Tost, mentre que Poblet ha apuntat la importància de les actuacions de restauració previstes pels pròxims anys per fer "renéixer" el monument una vegada l’aigua potable ja és una realitat.

La segona fase d’actuacions contempla la restauració del Castell d’Escornalbou per a usos culturals. Comptarà amb el finançament del 75% per part del Ministerio de Fomento d’un total d’1,6 milions. Aquesta fase del pla inclourà, entre d’altres, la restauració de l’església i les torres del castell monestir; la rehabilitació de les golfes i la canalització d’aigües pluvials; la rehabilitació de l’edifici de la biblioteca per a aules i serveis cultural  o la restauració de l’ermita de les Tres Verges. Apuntar que la primera fase ha comptat amb una inversió d’1,4 milions liderat per la Diputació i cofinançat pels fons FEDER. 

L’aigua dels càntirs

Una vegada exposat el projecte present i les actuacions que vindran en un futur pròxim, l’acte, com no podia ser d’una altra manera, ha finalitzat amb l’aigua com a protagonista. I és que totes les autoritats presents han fet la inauguració simbòlica de l’arribada de l’aigua potable al monument provant-la a través d’uns càntirs confeccionats per a l’ocasió des d’una de les aixetes del Castell. L’actuació, novament, dels elements festius ha donat la festa per clausurada. 

Comentarios
Multimedia Diari