Falset escalfa motors per celebrar l’Encamisada

Ha arrencat avui, a les 13 hores, amb el repic 
de campanes i l’explosió de coets

18 enero 2020 10:40 | Actualizado a 22 enero 2020 09:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Falset ho té tot a punt per celebrar l’Encamisada, una festa tradicional declarada d’Interès Nacional de Catalunya, que recorda la llegenda (s.XVIII) d’una encamisada encapçalada pels vilatans contra els francesos, pels volts del dia de Sant Antoni. «L’atac nocturn va sorprendre l’enemic i els falsetans van obtenir la victòria, tot passant desapercebuts, es diu», repassa el regidor de Promoció Econòmica a l’Ajuntament de Falset, Antoni Muntané. Històricament, la festa comptava amb la participació d’agricultors, que arrossegaven pels carrers carros i mules. Amb el temps, però, disposar d’un animal de càrrega va deixar de ser habitual i, avui, els habitants del municipi els lloguen per recrear la llegenda, la qual té un important vessant estètic. Els seus participants surten a la cercavila caracteritzats fins a l’últim detall. La celebració, organitzada pel Centre d’Estudis Falsetans amb la col·laboració de l’Ajuntament entre altres patrocinadors, es durà a terme des d’avui (13-20h) fins demà diumenge (08.30h-11.30h) amb les activitats habituals.

Aquesta festa és intergeneracional i hi participaran entre 60 i 65 carros, amb capacitat de fins a una desena de persones, juntament amb una vintena que acompanyarà a peu dret cadascun dels carros, a més del grup de cavalleria muntada amb prop d’unes 40 persones. A tall de novetat, s’ha habilitat el camp de futbol vell per als vehicles de transport d’equins i un altre espai per a la seva càrrega i descàrrega. «Arran un comunicat del departament d’Agricultra, Ramaderia i Pesca de la Generalitat, garantim una sèrie de mesures per vetllar pel benestar animal, així com de la presència d’un veterinari durant l’Encamisada. També hi haurà inscripcions gratuïtes amb assegurança», explica el president Centre d’Estudis Falsetans, Anton Vidal.

El repic de campanes i l’explosió de coets anunciaran la festa (13h) i es podrà veure el guarniment de carros i cavalls pels carrers (16-18h). L’Encamisada es reunirà i, a les 20h, hi haurà el pregó a la plaça de l’Església i rua pels carrers. Més informació a falset.org

Comentarios
Multimedia Diari