Fer palmes i palmons en temps difícils

Priorat. Joan Vaqué, al capdavant de Palmes Viaplana, troba que el negoci artesà perilla per la crisi sanitària generada pel coronavirus

22 marzo 2020 11:49 | Actualizado a 22 marzo 2020 11:53
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

A uns dies de la celebració del Diumenge de Rams, l’artesà de palmes i palmons Joan Vaqué fa palesa la seva angoixa. «Per a les persones que ens dediquem a això no celebrar aquest dia suposa moltes pèrdues, treballem durant molt de temps i només per a aquest dia. Ara ens trobem entre l’espasa i la paret, aquesta crisi sanitària és un fet insòlit. És molt dur haver d’aturar una activitat que hem mantingut des de fa quatre generacions», resumeix. 

I és que ell ha donat continuïtat al negoci familiar de Palmes Viaplana, actiu des de finals del segle XIX. A hores d’ara, el seu fill de 17 anys també està aprenent l’ofici. De fet, segons diu, és «una tècnica bàsica de repetició». «L’opció que tenim ara mateix és seguir amb el negoci de forma virtual. Fins ara, ja tancàvem comandes a través de l’espai web palmesviaplana.com, des d’on es pot encarregar qualsevol creació, tant estandarditzada (palma amb flor doble, palma pepa, etc.) com una de més creativa i al gust del client», afegeix Joan Vaqué.   

La solució

A hores d’ara, la solució més pràctica que han posat en marxa ha estat demanar al capellà del poble on es troba el negoci, la Vilella Baixa, que es beneeixin palmes i palmons amb l’objectiu que la gent s’animi i les compri a través de la pàgina web. «Abastim floristeries i botigues del territori i el nostre abast és tota Catalunya i altres ciutats de l’Estat, com ara Castelló i Osca. Encarreguem molt de material i no sabem si el podrem aprofitar enguany. Hem tingut moltes anul·lacions de comandes», manifesta el mestre artesà. Vaqué sempre ha sabut que havia d’aprendre de l’ofici de fer palmes i palmons. No sempre, però, ha dedicat la seva activitat professional només a aquesta tasca i l’ha compaginat amb altres ocupacions. «He passat per moltes temporades. Vaig estudiar en la branca econòmica i vaig exercir-ne. Una cosa tenia clara, malgrat tot, no volia que l’ofici es perdés», assegura l’artesà.

Actualment, es dedica en cos i ànima al negoci familiar. Se l’estima i gaudeix molt trenant i plegant fulles de palma. Diu que hi ha dos tipus de compradors: els que ho fan per una creença religiosa i els que admiren l’artesania del procés, basat en motius relacionats amb la natura, com ara les flors. «Val a dir, que les palmes s’acostumen a col·locar, tradicionalment, a mode de protecció religiosa», apunta. Potser, en aquests temps d’incertesa, sigui més important que mai. Vaqué valora la tasca que du a terme el comerç local i més ara. «Apel·lo a la solidaritat. El sector de l’artesania ha estat sempre molt maltractat i s’ha de dignificar. Espero que tot plegat ens faci reflexionar», conclou.

Vaqué: «Tu pots salvar l’ofici»

Des de Palmes Viaplana es convida a tot aquell que vulgui comprar una palma o un palmó beneït a través de Palmesviaplana.com. D’aquesta manera, s’assegurarà el futur del negoci. «Tu pots salvar l’ofici», diu Vaqué. Aquest Diumenge de Rams serà diferent, però gràcies a les tecnologies, la gent pot sumar-se a la causa.

Comentarios
Multimedia Diari