Foc, llum i tradició per acabar les festes

Milers de reusencs van celebrar la Festa Major de Misericòrdia al santuari. El Seguici Festiu va fer ballar al matí els més petits

19 mayo 2017 18:03 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El dia gran de la Festa Major de Misericòrdia, i contra la majoria de pronòstics, es va viure intensament i va posar el punt final al grapat d’actes que s’han anat celebrant aquests darrers dies. I això va ser gràcies al fet que la temuda pluja no va fer acte de presència –tan sols quatre gotes insignificants al final– i tot es va poder desenvolupar sense sorpreses de cap tipus.

Els encarregats de donar per acabada la festa de la patrona de la ciutat van ser els integrants del Ball de Diables –acompanyats per la Víbria i el Drac– i un espectacular piromusical que va encendre tota la façana del santuari de llum, música i foc davant la presència de centenars de persones.

Però ja des de primera hora de la tarda, nombroses famílies gaudien dels balls que oferien els diferents elements del Seguici Festiu. Les seves actuacions van deixar pas a uns Xiquets de Reus que venien de fer un gran paper –3de9, 5de8 i 2de8– el dissabte al Mercadal. Ahir, els de la camisa avellana van apostar per portar davant la Verge un 4de8 amb folre i un 3de8 com a construccions més destacades.

Amb el pas de les hores i l’arribada de la nit van començar a fer acte de presència a la plaça del Santuari els integrants del Ball de Diables. Però quan faltaven pocs minuts per les 9 de la nit, bona part de l’atenció es va centrar amb un dels moments més emotius de la jornada. Era el torn del ball solemne curt de l’Àliga a l’interior d’un santuari ple a vessar, un emotiu moment que va estar acompanyat pels goigs de la Mare de Déu de Misericòrdia.

Ara sí, era el tron dels Diables que agafaven el protagonisme absolut d’aquest final de festa amb una orgia de foc i llum davant del santuari i amb la presència d’algun valent que intentava ballar al ritme dels tam-tams i de les gralles. Amb l’esclat de les darreres carretilles va començar l’esperat piromusical que va encendre, un any més per complet, la façana del santuari.

La jornada matinal va tenir com a protagonistes als elements del Seguici Festiu que van fer gaudir de valent als més petits. De fet, passades les 11 del matí, centenars de famílies ja es trobaven al passeig Misericòrdia i al voltant de la plaça del Santuari per no perdre’s detall de cap dels balls. Com si fos ja una tradició, els Nanos, la Mulassa i els gegants van ser els més aclamats pels infants, molts d’ells vestits amb samarretes amb els seus dibuixos. Més por i respecte –a vegades fins i tot van fer saltar alguna llàgrima– van generar la Víbria i el Drac quan llençaven foc per la boca.

Sobre dos quarts d’1 del migdia, i amb l’Àliga ja al centre de la plaça, es va donar inici a la ballada conjunta de tots els grups abans de tancar el matinal. Després va ser el torn del tradicional dinar de Festa Major.

Paral·lelament a la Baixada del Seguici Festiu, el Parc del Santuari també va acollir la solemne missa concelebrada que va estar presidida per l’arquebisbe Jaume Pujol i amb la participació de l’Orfeó Reusenc. Després, i fins a la tarda, molts reusencs van aprofitar per apropar-se fins a l’interior del santuari per venerar la imatge de la patrona de la ciutat que, com cada any, lluïa la seva millor imatge portant la ‘Corona del Poble’.

 

Comentarios
Multimedia Diari