Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Forcadell crida a la participació de cara a l'acte central de la Diada a Tarragona

La presidenta del Parlament ha confirmat que anirà a la manifestació de la Diada de Tarragona en defensa dels "drets de la ciutadania"

ACN

Whatsapp
Pla mig de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, acompanyada de l'alcalde de Reus. Foto: ACN

Pla mig de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, acompanyada de l'alcalde de Reus. Foto: ACN

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha cridat aquest dijous a la participació de la ciutadania en la Diada de l’Onze de Setembre perquè, segons ha afirmat, “aquest país serà el que vulgui la seva gent i el que expressi als carrers i a les places”. Des de Reus, on ha pronunciat la glosa de l’acte institucional de la Diada al Camp de Tarragona, Forcadell ha defensat que, des del 2012, la societat catalana ha expressat “inequívocament” la seva voluntat col·lectiva i “els ciutadans són els que mouen el país i els qui empenyen els polítics per assolir els objectius comuns”. La presidenta del Parlament, participarà a la manifestació organitzades per l’ANC i Òmnium a Tarragona, ha instat els ciutadans a viure l’Onze de Setembre “a la seva manera”, però a commemorar la Diada nacional “en llibertat” com es fa “a tots els països del món”.

A tres dies de l’Onze de Setembre, Forcadell s’ha mostrat convençuda que la ciutadania “seguirà empenyent per aconseguir un país més just, democràtic i lliure”. La presidenta del Parlament ha contraposat l’anhel d’un nou país amb l’actual estat espanyol, on considera que no existeix la separació de poders. “El govern espanyol està judicialitzant la política i polititzant la justícia, només resol els conflictes polítics a través dels tribunals, i això és un problema”, ha manifestat al Teatre Bartrina de Reus després de pronunciar la glosa de la Diada en l’acte institucional organitzat per la Delegació del Govern a Tarragona. 

Durant el seu discurs, Forcadell ha subratllat que la Diada evoca la llibertat i celebra que, “malgrat segles d’imposicions i prohibicions, la nostra identitat continua viva”. La presidenta ha denunciat que “a alguns els molesta el nostre anhel de llibertat i volen coartar la llibertat d’expressió i el dret d’iniciativa dels diputats, la seva llibertat per parlar, per debatre i per tramitar propostes”. Per tot plegat, ha cridat a “no cedir com a país” i que al Parlament es pugui parlar i debatre “de tot i, especialment, d’allò que interessa a la ciutadania”. 

“Ens amenacen amb tot el pes de la justícia estatal, però Catalunya, com demostra la nostra història i com recorda la Diada, no renunciarà a les seves llibertats”, ha etzibat en al·lusió al procés judicial obert al Tribunal Constitucional. Forcadell ha destacat que els catalans han decidit “massivament avançar més ràpid i més lluny” i ha opinat que les diades n’han estat “motor i exemple d’aquest moviment”. “La Diada ha estat una reivindicació pacífica, festiva i massiva de les nostres llibertats”, ha sentenciat. 

Davant d’un Teatre Bartrina ple, Forcadell ha cridat a aprofitar la Diada d’aquest diumenge per reivindicar el futur, però sense oblidar el passat. En aquest sentit, ha apuntat que “l’Onze de Setembre de 1714 ens recorda que formem part d’un Estat per la força de les armes i per imposició”, però ha constatat que allò que mou ara els ciutadans “és el somni, el futur i l’anhel d’un país millor”. 

La presidenta del Parlament ha contraposat les oportunitats del nou país amb l’estat espanyol i ha reivindicat per Catalunya un nou país que pugui gestionar els seus recursos, que pugui decidir si acull o no refugiats, que pugui fer lleis per protegir els desnonats o els pobres, que no vegi amenaçat l’ensenyament de la llengua pròpia i on es respectin les diferents identitats. A més, ha reivindicat un país “on es respecti la separació democràtica de poders, on els ministres no conspirin il·legalment contra els partits polítics i els ciutadans per motius ideològics i on, si ho fan, no es puguin mantenir impunement en el càrrec, i on no es persegueixin els polítics per posar les urnes”. 

La presidenta ha subratllat que, darrerament, la societat catalana ha assumit “un objectiu i un camí” i els polítics l’han “institucionalitzat”, la qual cosa demostra que “les lleis, en darrera instància, depenen de la voluntat del poble”. Forcadell ha destacat que, en les seves manifestacions, els ciutadans han cridat “alt i fort, pacíficament, democràticament i sense ni un incident”, per la qual cosa ha cridat a la participació ciutadana de cara a la Diada i a assolir una necessària “voluntat social”. 

Per la seva banda, el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris, ha explicitat el seu suport a la presidenta del Parlament i ha carregat contra les maniobres de l’Estat “que prenen com a objectiu la segona autoritat del país”. Peris ha criticat que el govern espanyol impedeixi donar resposta a les qüestions que angoixen els catalans i ha apel·lat a l’optimisme i a l’empenta col·lectiva dels catalans. L’acte institucional de commemoració de la Diada, que també ha comptat amb l’assistència dels consellers Jordi Jané i Meritxell Ruiz, entre d’altres autoritats, s’ha clos amb el Cant dels Segadors i amb crits d’independència.

Temas

  • REUS

Comentarios

Lea También