Formació d'excel·lència per obrir el talent de Reus al món

L'Institut Gabriel Ferrater és l'únic centre públic de la província que cursa el Batxillerat Internacional. Ofereix una formació transversal

19 mayo 2017 17:33 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Oferir una formació de qualitat i preparar els alumnes per poder-se obrir-se portes tant a casa nostra com a Europa, sobretot en l’àmbit anglosaxó. Amb aquest objectiu va néixer el Batxillerat Internacional. El seu origen és a Ginebra, i des del curs passat s’imparteix a l’Institut Gabriel Ferrater de Reus. Són només quatre centres públics en tot Catalunya. I el reusenc és l’únic de la província. Tot just fa un any que el programa va entrar en funcionament, i tant professors com alumnes viuen amb bones sensacions aquest projecte educatiu que forma joves doblement preparats. I és que d’aquí uns mesos, quan acabin el segon curs, tindran doble titulació, la Internacional i la de la LOMCE.

L’Aisling Torrallardona cursa segon de Batxillerat i té 17 anys. És nascuda a Reus, però la seva mare és de Dublín i el seu pare, de prop de Montserrat. Per a ella, aquest programa és una oportunitat. Els seus pares van valorar la possibilitat de portar la seva germana a estudiar a Anglaterra. I en aquell moment no va ser possible, principalment per la distància. «A mi m’ho van portar a casa. I ens va semblar interessant», explica. Malgrat no tenir del tot clar a què es vol dedicar, sí sap cap a on encaminar-se. «Segurament serà alguna cosa de ciències polítiques, filosofia; o ciències socials en l’àmbit internacional», afirma.

L’Aisling té ganes de viatjar a Irlanda. «M’agradaria anar a Dublín amb la família», explica. Però per tot això ha de passar aquest curs i veure què li depararà el futur. De fet, també sent inquietud davant la incertesa. «Anem a cegues i sense referències. Estem molt motivats, però el fet de ser els primers també ens genera preocupació», confessa l’alumna.

Es tracta d’un batxillerat d’excel·lència. «Fins ara s’havia tingut molt en compte l’atenció a la diversitat pel vessant inferior, però en aquest cas es presta atenció també als alumnes que tenen altes capacitats», explica el director del centre, Humbert Ferré.

David Moyano és el coordinador d’aquest projecte a l’Institut Gabriel Ferrater. I explica que és una formació més transversal que la convencional. Tenen poques assignatures, només sis. I d’una d’elles ja s’examinen després del primer curs. «Tots fan matemàtiques, per exemple. A més, els de ciències també fan filosofia i els de lletres, biologia», explica Moyano. La resta d’exàmens seran a finals de segon, quan també hauran de fer la selectivitat. «Hi ha molt bon ambient. I competència, però sana, a més de molta col·laboració entre ells», assenyala Moyano.

A la mateixa classe que l’Aisling hi ha el Marc Drudis. Té 16 anys i és de Tarragona. Va estudiar al Col·legi Francès. I li van arribar diferents propostes. Però no n’hi havia cap que l’acabés de convèncer. «Llavors em vaig assabentar que hi es posava en marxa un Batxillerat normal però de més nivell al Gabriel Ferrater. I jo tenia moltes ganes de treballar, perquè a classe m’avorria», explica. Ell no té clar si marxar o quedar-se, en un futur, però valora especialment que s’hagi fet un acurat procés de selecció. Per prendre-hi part fan unes proves i una entrevista personal. Es busca un perfil d’estudiant amb curiositat, crític i reflexiu, amb mentalitat oberta, i molt motivat. I es parteix d’un nivell: a nota mínima per accedir-hi és d’un vuit.

«Si el batxillerat convencional ja és bo, això suposa un valor afegit», apunta el coordinador. Potencien capacitats diferents i, com diu Moyano, «és un plus que els servirà per tota la vida».

Comentarios
Multimedia Diari