Francesc X. Bonet: «Volem apropar productors i consumidors a la Fira de l'Avellana de Riudoms»

Entrevista. L'esdeveniment s'enceta aquest vespre i s'allargarà tot el cap de setmana. Un any més, es reivindica el producte de la terra

09 agosto 2019 08:20 | Actualizado a 12 agosto 2019 14:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Riudoms es prepara per acollir la 39ª Fira de l’Avellana i la 420ª Fira de Sant Llorenç des d’avui fins al diumenge. La fira vol estrenar una pila de novetats i un nou format que potenciï la gastronomia riudomenca, com també la tasca agrícola i els productes relacionats. De tot plegat, en parla el director de la pròpia fira, Francesc Xavier Bonet. 

Què suposa per a vostè dur a terme una fira amb tant d’històric?

Sóc al comitè organitzatiu des de 2007 i des de 2012 que em van proposar per ser coordinador d’activitats. Per tant, el meu lligam i dedicació amb aquest esdeveniment anual és total. Enguany estrenem la novetat estrella: la Gastro Fira. És una proposta que pretén tenir un paper clau en el futur del municipi amb showcookings, música, taules rodones i ponències per fer divulgació gastronòmica. Enguany volem apropar productors i consumidors. 

És una de les novetats.

Sí, creiem que treballar aquesta relació pot generar sinergies profitoses. De fet, esdevé un factor important que pot repercutir positivament en el sector agrícola i en els treballadors. Aquests es donaran a conèixer d’una forma directa. Crec que és clau anar incorporant novetats, són la prova que la fira s’adapta als nous temps i evoluciona. 

S’hi seguiran potenciant productes agrícoles, però.

L’avellana seguirà sent un component molt important, però també en destacarem altres productes característics, com la coca en recapte. També volem potenciar el talent local dels nostres restauradors. Ells prendran part activa en aquesta edició. 

De quina manera?

La fira vol ser un aparador de l’activitat econòmica local. Volem que tothom estigui representat, des del teixit associatiu fins a la restauració i emprenedors, independentment de quin sector siguin. Per això, volem que de la fira surti un nou producte gastronòmic, elaborat a càrrec de cuiners locals de cert renom. 

Com va sorgir tot plegat?

Abans de dur-se a terme la fira, acostumem a parlar amb productors, converses informals i disteses. La idea va originar-se durant una visita tècnica a una explotació agrària l’any passat, a la del Mas de la Santa Creu, volíem quelcom que promocionés el sector agrari i els seus productes. 

Com ha anat la tria de cartell?

A l’elaboració dels cartells hi ha una participació molt estable i consolidada. Primer es passa per una primera fase en la qual deliberen membres del comitè organitzatiu i experts en arts gràfiques, tot aportant valoracions tècniques. En una segona fase queden quatre finalistes, que són escollits per votació popular. Finalment, es fa l’escrutini. La participació en les eleccions també és força regular al llarg dels anys.

A banda de promocionar productes, s’ha de destacar el poder d’atracció de les activitats paral·leles.

Tenen molt de potencial, atrauen un públic molt ampli, fins i tot aquell que no coneix la problemàtica del sector agrícola de prop o els comerços locals. No comptem la quantitat de gent que ve, però de tant en tant necessitem més llocs d’aparcament. Per tant, creiem que va creixent. 

Comentarios
Multimedia Diari