Fusions creatives per fer art

Una mostra artística al Centre de Lectura de Reus busca trencar els estigmes de la salut mental amb 12 obres fetes per parelles artístiques

01 febrero 2018 11:46 | Actualizado a 01 febrero 2018 12:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una fusió artística on el procés creatiu és la meta de tot un projecte. Amb aquesta tònica ha arrencat la dotzena edició de la iniciativa ‘Parelles Artístiques, experiències creatives per la salut mental’, una idea que impulsa l’entitat sense ànim de lucre Osonament des de 2006, la qual vetlla per millorar la vida d’aquelles persones amb problemes de salut mental i addiccions a la comarca d’Osona. Aquest projecte, establert aquests dies a Reus en format expositiu, està organitzat per l’Institut Pere Mata i el Centre de Lectura. Al seu vestíbul és on hi ha les 12 obres elaborades per parelles elaborades a partir d’un artista amateur del Servei de Rehabilitació Comunitària (SRC) de Tarragona de l’Institut Pere Mata i un artista professional.  

Les parelles artístiques pacten la disciplina i material amb el qual volen treballar

L’exhibició artística, que estarà oberta fins a aquest dissabte, 3 de febrer, inclou creacions de disciplines diverses, com escultura i pintura majoritàriament. Un exemple és l’obra  de l’artista professional Gemma Molero i l’aficionat Gerard Moreno. Tots dos van elaborar Bodegó, un projecte on Molero va construir unes peces de ceràmica –un gerro i un bol– i Moreno hi va afegir color. Sobre l’experiència, Moreno diu que «tot i ser el primer cop en participar en la iniciativa, crec que el fet de conèixer de ben a prop l’artista ajuda a crear. Ha estat gratificant perquè, malgrat ser un procés dual, he trobat la meva pròpia creativitat. Volia expressar el meu coneixement de la natura i l’espai», estableix. 

Per la seva banda, la responsable de l’SRC de Tarragona de l’Institut Pere Mata, Anna Bové, estableix que amb aquesta instal·lació el que es pretén és respondre a dues finalitats. «Per una banda, volem trencar els prejudicis que es tenen amb les persones amb problemes de salut mental i, en segon lloc, pretenem afavorir la reinserció i rehabilitació d’aquestes persones», afirma Bové. 

La instal·lació pretén respondre a dues finalitats com ara trencar els prejudicis que hi ha amb les malalties de salut mental i afavorir la reinserció i rehabilitació d'aquest persones

La clau del procés creatiu

Com bé es deia anteriorment i segons ratifica Bové, el fet de veure el resultat de les obres no té sentit per si sol. «Un dels mèrits de ‘Parelles Artístiques’ és el procés creatiu que hi ha al darrere i que viuen les parelles. Es contempla la manera en la qual es complementen els creadors, la fase de coneixement, la seva tasca duta a terme al taller i el diàleg continu que es genera. Són molts els factors que conformen una unió com aquesta», completa la responsable de l’SRC de Tarragona de l’Institut Pere Mata.

I és que les parelles comenten gustos artístics, pacten la disciplina, el material que faran servir i, en tot moment, s’estableix una comunicació entre iguals. Moltes de les obres exposades diuen molt dels artistes i deixen anar un fort component social. És un bon exemple la creació Etiquetes que pengen d’un fil, d’Ignasi Bové i Núria Mariné. En aquesta obra, hi ha retalls que emulen etiquetes relacionades amb la malaltia mental.

«Una de les finalitats d’aquesta obra és mostrar que les etiquetes no sempre han de mostrar paraules despectives. Per això, la gent pot participar-hi afegint-hi la seva etiqueta personalitzada», estableix Bové sobre la variable interactiva que aporta aquesta creació.

En una obra es mostren unes etiquetes gegants, es fomenta la participació del públic assistent afegint la seva etiqueta pròpia

L’obra d’Artur Bertran i Marina Durany també és una de les obres més entretingudes d’observar i engloba quatre quadres emmarcats en tres noms d’allò més peculiars: Estigma, Resiliència i El cant dels ocells. A sobre de paper japonès xop i tinta xinesa, s’immortalitzen formes en moviment, «no se sap com quedarà des que es fa el primer traç», indica Bové. Val a dir que cada obra està a la venda per 150 euros, quantitat que ajuda a finançar les futures edicions. De fet, l’exposició es mostra a diferents comarques d’arreu, «poden ser els llocs on han nascut els participants». «El que ha generat aquest projecte és que moltes de les parelles artístiques formades repeteixin fusió. Moltes connecten amb facilitat i volen seguir aprenent de la mateixa persona. Tot plegat, és recíproc, evidentment», afegeix Anna Bové.

En aquesta edició han participat nou artistes professionals: Cristina Ferré, Sandra Ovejas, Gemma Molero, Beatrice Bizot, Núria Mariné, Marie France, Marina Durany, Ramon Cornador i Isabel Granollers. Pel que fa als horaris per poder visitar l’exposició, estarà oberta divendres, de les 9 a les 14 hores i de les 16 a les 22 hores;  dissabte, de les 10 a les 14 hores i de les 17 a les 21 hores. Per a més informació, hi ha el web parellesartistiques.cat. La Fundació Antiga Caixa Manlleu i BBVA CX han participat com a col·laboradors en el projecte. 

Comentarios
Multimedia Diari