Fusteria i tecnologia es fusionen a Reus

La segona Fira Fustend ha aplegat prop d’una desena d’expositors i s’han realitzat conferències i demostracions entorn d’aquest ofici artesanal, que ara es modernitza

24 octubre 2018 15:45 | Actualizado a 20 noviembre 2018 10:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El segle XXI serà el de la fusta. La seva sostenibilitat (és reciclable) i el seu comportament (tant tèrmic com mecànic) converteixen aquest material en un gran aliat per al sector de la construcció en tot el seu global per les prestacions inherents. Després de la crisi del sector, la fusta és un recurs al qual s’està accedint per construir habitatges més sostenibles per davant d’altres materials, com el formigó. 

Els professionals del gremi comencen a fixar-se en les noves tecnologies per fer-se un lloc en un món cada cop més global. Josep Maria Cogul, president del Gremi comarcal de fusters, ebenistes i similars del Baix Camp, té molt clar que l’ofici de fuster s’ha de reinventar per poder accedir a nous nínxols de mercat i projectar noves línies de negoci paral·leles. 

I amb aquesta visió de futur en què el gremi pugui oferir un «valor afegit per diferenciar-se», s’ha impulsat la Fira Fustend, de la qual abans-d’ahir i ahir es va celebrar la segona edició a les instal·lacions de firaReus. Una desena d’expositors van mostrar els seus productes, però la fortalesa d’aquestes jornades recau en el fet de pretendre donar a conèixer les últimes novetats en el sector a través de la col·laboració de professionals del sector, els quals van oferir els seus coneixements en diferents xerrades que es van programar en els dos dies de la fira i on es va parlar no només sobre la innovació o l’aplicació de les noves tecnologies, sinó que també es van tractar més temes de debat i d’interès, com el comportament de les edificacions de fusta davant del foc, sobre la fusta en el seu entorn natural o la utilització de la fusta de paulònia. A més, la fira també va acollir visites escolars.

El de fuster o d’ebenista és un ofici artesanal al qual, a vegades, ha costat modernitzar-se. Isidre Ortiz, de l’empresa Maderas Planes, explica que les grans superfícies no han contribuït al fet que el sector pogués sobreviure a la crisi econòmica, ja que ofereixen productes molt barats, encara que una feina de fusteria, que necessita molta precisió i un treball a mida, sempre serà de més qualitat. No obstant això, també reconeix que des de l’ofici no sempre s’han fet prou innovacions tecnològiques per modernitzar-se, encara que el preu de la maquinària és molt elevat i no sempre surt a compte invertir-hi si no es pot amortitzar la seva compra, a banda que les màquines més antigues segueixen funcionant bé.

Vehicles per al transport

Diverses marques han aprofitat la Fira Fustend per exposar a firaReus els seus vehicles comercials que faciliten la feina al sector de la fusta. N'és el cas d'Autoxandri, el concessionari Renault i Dacia a Reus i Tarragona que ha mostrat el programa de vehicles per a empreses “Pro+”. Autoxandri es troba immers en un esforç per posicionar i promoure la seva gamma de vehicles comercials, destinats als professionals que es poden conèixer en aquest enllaç.

Impulsar el gremi de fusters

El Gremi comarcal de fusters, ebenistes i similars del Baix Camp va néixer com una necessitat que els professionals del sector estiguessin agrupats, i la 2a Fira Fustend ha servit per posar en contacte els professionals del sector. Per a Cogul, és important que es creïn aquests espais de trobada i no haver-se de desplaçar a Barcelona  per posar-se al dia de les novetats més rellevants en la professió, però també és essencial que els membres del gremi uneixin esforços (malgrat la competència que pugui existir dins la professió) per avançar conjuntament, ja que a vegades es «dóna la sensació que està hivernant» i el que s’ha d’aconseguir és que el sector s’obri i sigui receptiu per acabar sent més competitiu per «guanyar-se la vida». 

La idea és que les jornades es vagin consolidant, i per això ja es pensa en la tercera edició, amb la previsió que les activitats que es puguin acabar programant posin sobre la taula més temes d’interès per al desenvolupament futur del gremi de la fusteria.

Comentarios
Multimedia Diari