Gaudí i els seus cobren vida a Reus

Un Antoni Gaudí en diferents etapes de la seva vida reapareix a l’interior del Gaudí Centre, junt amb altres personatges de l’època i turistes actuals entusiasmades per la magnificència de la Sagrada Família

25 junio 2017 19:44 | Actualizado a 04 julio 2017 14:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un Antoni Gaudí en diverses etapes de la seva trajectòria ha cobrat vida aquest diumenge al cor de Reus, en petits racons del Gaudí Centre i de la mà de la companyia La Gata Borda. Un noi jove, amb ganes de menjar-se el món i ple de vitalitat, conversava amb dos dels seus amics Eduard Toda i Josep Ribera sobre els seus projectes en marxa o al calaix –van fer referència al Monestir de Poblet–. Sobre el seu futur. I brindaven. Mentre, un segon Gaudí més madur elogiava el seu admirat Verdaguer. Li deia: «Gràcies per ser el meu amic, el meu company en la recerca continuada de la bellesa». 

El tercer Gaudí ha fet reviure un arquitecte ja d’edat més avançada, que reflexionava sobre la seva obra i parlava de la naturalesa com a referent per a les construccions arquitectòniques. També de la importància de la funcionalitat. De la llum. I de la geometria. «Perquè un objecte sigui altament bell, cal que la seva forma no tingui res de superflu», desgranava, tot just abans de despertar forts aplaudiments d’un públic majoritàriament local i familiar, assegut a l’espai que replica l’obrador que tenia l’arquitecte.

Els visitants del Gaudí Centre han pogut veure representacions del genial arquitecte en diverses etapes de la seva vida

La seva mare i Pepeta Moreu

El seu entorn més proper també ha reviscut. La seva mare, sense anar més lluny, conversava a la primera planta del Gaudí Centre amb una amiga, la Carmeta. Estava preocupada perquè el seu fill tenia reuma. I perquè, malgrat ser encara un infant, no era alegre, i amb prou feines es relacionava amb altres nens. «Sempre he pensat que acabarà sent algú molt important», la tranquil·litzava la Carmeta, en una escena que, com la resta, s'ha anat repetint al llarg de tot el matí davant la curiosa mirada de nombrosos assistents.

Fins i tot, a la primera planta, ha aparegut Pepeta Moreu, la dona que va rebutjar l’arquitecte quan li va demanar per casar-se. El personatge explicava que, malgrat l’admiració que sentia vers Gaudí, el veia com un home deixat, i no n’estava enamorada. «L’amor no es pot forçar», argumentava. Ella estimava un tal Josep, amb qui es va prometre. «Quan l’Antoni em va demanar per casar-me, no vaig poder fer res més que ensenyar-li l’anell», explicava. Una dona que ha passat a la història per ser la persona que va rebutjar Gaudí, un fet que segurament va fer que adoptés el posterior caràcter místic i s’aboqués de ple en la gran obra de la Sagrada Família. «És curiós. Ja havia vingut al Gaudí Centre, però amb les visites teatralitzades guanya molta vida», apuntava una de les visitants.

Turistes d’avui dia
També van prendre forma, de la mà de tres actrius, unes turistes entusiasmades davant la magnificència de la Sagrada Família, i que elogiaven la gran obra arquitectònica. I recordaven: «Gaudí deia que la Sagrada Família seria divinament humana, i humanament gloriosa».

La jornada de portes obertes es va emmarcar en l'aniversari del naixement de l'arquitecte i en els deu anys del Gaudí Centre

Tot plegat va tenir lloc per commemorar dos efemèrides. El 25 de juny és l’aniversari del naixement de l’arquitecte, i enguany el Gaudí Centre celebra deu anys. Per això, i enmig dels dies grans de la Festa Major, es va dur a terme la jornada de portes obertes, i els actors i actrius de la companyia La Gata Borda va oferir visites teatralitzades. Una proposta que va atreure molta gent, la majoria (un 85%) de Reus. En total, l’Ajuntament calcula que unes 800 persones.

Comentarios
Multimedia Diari