Gepec alerta del desmantellament dels espais naturals protegits

L'entitat ecologista fa pública una carta dels directors dels parcs queixant-se al president de la Generalitat de la pèrdua de competències

19 mayo 2017 22:53 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

GEPEC-EdC alerta del desmantellament dels espais naturals protegits de Catalunya. L'entitat ecologista acusa el Departament d'Agricultura d'impulsar una estratègia per escanyar econòmicament els parcs, buidar-los de competències i conferir als seus gestors una imatge de poca efectivitat amb la intenció de reduir els espais a unes "taques verdes" per ser explotades, sobretot a nivell forestal. "És l'explotació per sobre de la conservació", denuncia Xavier Jiménez, coordinador d'aquest campanya en defensa dels parcs naturals. L'organització assegura que no està sola en aquesta lluita i ha fet pública una carta enviada pels directors dels parcs implorant al president de la Generalitat que intervingui.

"Aquesta carta era privada entre vuit directors de parcs naturals de Catalunya i el president; és com un 'SOS' que han enviat els equips de gestió; l'hem aconseguida i creiem que és el moment de fer-la pública, ara esperem que no s'emprenguin represàlies contra aquests directors, estarem amatents i si cal denunciarem", ha advertit Jiménez. "Creiem que tenim el deure i l'obligació d'expressar i de transmetre la nostra preocupació per la perllongada situació de retrocés i d'erosió", escriuen els directors.

A la carta, els directors dels parcs lamenten que s'hagi posat en dubte la seva professionalitat, les fortes reduccions pressupostàries, la desatenció vers els espais naturals, la seva discrepància vers el recentment aprovat Pla estratègic de gestió dels espais naturals de protecció especial proposat pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) i la "manca d'aposta política" del DAAM des que va assumir les competències de conservació i gestió del patrimoni natural.

El fet que el Departament de Medi Ambient es dissolgués l'any 2010 amb la reestructuració del nou govern i els espais naturals passessin a dependre d'Agricultura ha estat, segons el Gepec, l'origen de tots els mals. L'entitat diu que el DAAM sempre ha estat "crític" amb els Espais Naturals de Protecció Especial (ENPE) -parcs nacionals, naturals, reserves i paratges. "Volen buidar-los de contingut i de competències, i que siguin com taques verdes que actuïn d'atracció turística i d'inversions", ha retret Jiménez.

 

L'estratègia del desmantellament de la xarxa d'ENPE, segons el Gepec

Gepec no dubta a senyalar tres noms propis com els màxims responsables d'aquest desmantellament: el conseller Josep Maria Pelegrí, el director general de Medi Natural i Biodiversitat, Antoni Trasobares, i el nou subdirector General de Biodiversitat, Francesc Cano, dels quals en demana la seva dimissió. Des de l'entitat ecologista es qualifica Cano com l'"ideòleg" del desmantellament dels ENPE i "un gran defensor de l'explotació generalitzada de les masses forestals i dels boscos vells, per sobre de la seva conservació".

Segons Gepec, el DAAM ha dut a terme diverses accions que demostren aquestes intencions. L'entitat retreu que s'aprovés la resolució per la qual s'encarrega a Forestal Catalana S.A. la mobilització de productes fustaners amb l'aprofitament de boscos públics de la Generalitat, la qual cosa suposa, segons Gepec, obviar i menysprear els òrgans de gestió, que queden en un segon terme. L'entitat també critica la supressió del concurs específic de la figura del director a un de lliure designació -"a dit del conseller", diu Gepec.

La reducció pressupostària és, segons els ecologistes, un altre pal de paller. "En quatre anys les retallades als espais naturals han arribat a superar el 60% del pressupost, com als Ports, mentre que la mitjana del Departament ha estat només del 15%, la crisi no justifica aquesta reducció, perquè això no és estrènyer-se el cinturó, és asfixiar els parcs", ha dit Jiménez, el qual està convençut que l'objectiu final és donar una imatge de poca eficiència dels equips gestors i que la seva destitució o substitució quedi justificada.

Per tot plegat, des de Gepec es reclama que es paralitzi el que consideren un desmantellament dels ENPE, quan, segons ha remarcat Jiménez, és un model de gestió amb trenta anys d'experiència que ha estat imitat per altres països. Alhora demana la paralització del Pla de gestió, la destitució dels màxims responsables i el traspàs de les competències a Territori i Sostenibilitat, un departament que ha demostrat major "sensibilitat", segons Gepec, i que ja té les competències de la declaració d'espais naturals protegits.

Finalment, l'entitat ecologista demana al president de la Generalitat que prengui cartes en l'assumpte, impedeixi "el sacrifici de la xarxa d'ENPE, així com dels seus directors", i posi fi a aquesta "sangria". "No volem que els parcs naturals siguin moneda de canvi als suports d'Unió Democràtica de Catalunya", ha etzibat Jiménez. "Ens han posat la guineu al costat del galliner, reclamem que tot això s'aturi, Medi Ambient ha de sortir d'Agricultura com sigui", ha conclòs el president de Gepec-EdC, Andreu Escolà.

Comentarios
Multimedia Diari