Humanisme i ciència, els eixos del TEDxReus

L’edició d’enguany presenta un programa de ponents de primer nivell en els seus camps i vetlla per l’equilibri de gènere

12 noviembre 2017 15:18 | Actualizado a 12 noviembre 2017 15:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La sisena edició del TEDxReus encara les últimes dues setmanes de preparació perquè tot estigui llest de cara al diumenge dia 25 de novembre al Teatre Bartrina. Com ja és habitual en aquest tipus d’esdeveniments, el plat fort seran les conferències que s’han programat al llarg de tota la jornada. 

Per enguany, els organitzadors del TEDxReus han plantejat un conjunt de ponències de primer nivell que se centraran en l’humanisme i la ciència, encara que també estaran molt presents àmbits com el teatre, la comunicació o les reivindicacions socials com la defensa del col·lectiu LGTB entre altres. A més a més, el programa de conferenciants s’ha dissenyat en tot moment respectant l’equilibri de gènere. Així doncs, de les vuit persones que intervindran quatre seran homes i quatre dones.

Aquests seran: Nuccio Ordine (escriptor), Carme Junyent (lingüista), Carlos Olalla (actor), Laura Pinyol (periodista), José Rodríguez «Trinitro» (comunicador 2.0), Núria Salán (enginyera), Pol Galofré (cineasta) i Fàtima Vilà (teatre).

Segons l’organització, el conjunt de totes les conferències intentarà «mostrar el rumb que han seguit les persones, fent valer els seus objectius personals i col·lectius, especialment les idees i els valors que contribueixen a millorar el món, tant des de l’acció personal com des del compromís col·lectiu». 

El TEDxReus és una activitat sense ànim de lucre i un esdeveniment inclòs en la programació de Reus 2017 Capital de la Cultura Catalana. Compta amb el suport d’empreses i institucions del territori com l’Ajuntament de Reus o la Diputació de Tarragona.

 

Núria Salán (Enginyera)

'Els invents que han fet les dones han quedat amagats'

Què tenen en comú una fotocopiadora, un paraigua o el Wi-Fi? L’enginyera Núria Salán té la resposta: «Doncs que tots ells han estat inventats per dones». Aquest és un bon punt de partida per conèixer bona part del contingut de la conferència que aquesta enginyera llicenciada en Químiques i Doctora en Ciència dels Materials i Enginyeria Metal·lúrgica oferirà al TEDxReus. I és que al llarg dels últims anys, Salán s’ha dedicat a recopilar els enginys que han ideat les dones per donar-ne visibilitat i despertar l’interès de les futures creadores.

«Tothom coneix el nom dels inventors homes. Per contra, els invents que han fet les dones han quedat amagats al llarg de la història», explica Salán, que no deixa de mencionar que aquest fet ha fomentat que no se sentin atretes per afrontar certs estudis. «Les dones estan desmotivades davant la ciència i la tecnologia per la falta de referents. I no hem d’oblidar que, actualment, a les universitats es graduen més noies que nois». Per tot plegat, la Núria Salán assegura que encara queda molt per fer en el camp de la paritat de gèneres en tots els aspectes del dia a dia.

Un dels altres punts que tractarà al llarg de la seva intervenció serà com la tecnologia pot millor la qualitat de vida.

 

Carlos Olalla (actor)

'L'actor també ha d'intentar millorar la societat'

Quin paper han de tenir els actors dins la societat? Per l’actor i escriptor Carlos Olalla els artistes també tenen l’obligació d’anar més enllà de l’entreteniment i ajudar a millorar la societat i els més necessitats. «L’actor també ha d’intentar millorar la societat escoltant i aprenent de les persones. Tothom pot aportar el seu gra d’arena», argumenta. Precisament, aquesta qüestió centrarà la part troncal de la ponència que Carlos Olalla pronunciarà el 25 de novembre al Teatre Bartrina.

Olalla també considera necessari que el seu sector recuperi de nou tota l’empenta i energia que històricament havia demostrat per continuar defensat les injustícies que han castigat la societat. 

No obstant això, en aquest sentit també reclama a les administracions que mostrin més sensibilitat per la cultura a causa de la seva gran importància. Ell mateix, per exemple, recorda que fa força temps que va decidir abandonar els escenaris com a mesura de reivindicació per la imposició del conegut IVA cultural.

Carlos Olalla és un prolífic actor que ha participat en un centenar de sèries de televisió, diversos muntatges teatrals o una vintena de pel·lícules com ¿La verdad no cambia nada? o REC2.

Comentarios
Multimedia Diari