'I va bola, va bola, va bola!' torna a sonar a Reus

L’Orfeó Reusenc ha acollit aquest dimecres, festivitat de Tots Sants, la Rifa de la Confitura, un dels seus actes més emblemàtics.

02 noviembre 2017 10:58 | Actualizado a 02 noviembre 2017 11:06
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La festivitat de Tots Sants a Reus no seria el que és sense el tradicional reclam del «I va bola, va bola, va bola!» que es pot sentir cada 1 de novembre a l’interior de l’Orfeó Reusenc. Aquesta històrica entitat cultural de la ciutat de Reus organitza des de l’any 1926 la Rifa de la Confitura, un acte que s’ha convertit en tota una tradició per a famílies i famílies, no tan sols sòcies de l’Orfeó, sinó també de reusencs que cada Tots Sants s’apropen pel local del carrer de Sant Llorenç per participar en aquest particular sorteig de productes típics d’aquestes dates.

Molta gent

Aquest dimecres no ha estat una excepció i al llarg de tot el dia, entre les dues sessions del matí i de la tarda, desenes i desenes de persones han provat sort en el ‘bombo’ de l’Orfeó Reusenc, tant socis com no socis, ja que es tracta d’una activitat oberta a tota la ciutadania de Reus.
Com el Jordi i els seus fills que esperaven impacients que sortís el número del sorteig per veure si els havia tocat alguna cosa. «Considero que és molt bonic mantenir les tradicions de la nostra ciutat. Aquesta ho és i per això intentem venir cada any a l’Orfeó Reusenc per participar en la Rifa de la Confitura», va comentar Jordi al Diari mentre tornava a provar sort.

El mecanisme de la rifa era molt senzill. Dins del bombo hi havia 20 boles de l’1 al 20. Els participants apostaven per una de les xifres i al crit de «I va bola, i va bola!» s’extreia la bola guanyadora. Els afortunats que encertaven el número es podien emportar un dels premis típics de la diada, entre els quals hi havia panellets, safates de confitura o ampolles de moscatell, vi o cava, entre altres.

Fa cinc anys que es va editar a la ciutat un llibre de Salvador Palomar titulat ‘I va bola! Rifes i altres costums de Tots Sants a Reus’, on s’explica que aquesta és una tradició que es va consolidar amb l’esclat del moviment associatiu de la ciutat, de la segona meitat del segle XIX i que, avui en dia, encara perviu gràcies a la voluntat de les entitats en moments de prohibició governamental de sortejos de tot tipus, al voltant de l’any 1900.

Les rifes de confitura i panellets –que llavors realitzaven pastisseries, cafès i associacions– van ser molt comuns durant la festivitat de Tots Sants en poblacions com Reus, Barcelona, Tarragona o Igualada.

En l’època actual, aquests tipus de rifes, també serveixen per recollir fons, en uns temps complicats –des d’un punt de vista econòmic– per a moltes d’aquestes entitats.

Comentarios
Multimedia Diari