Incrementen un 40% les infeccions de transmissió sexual a Reus

El 2017 es van registrar 56 casos d’ITS, 17 més que el 2016. L’Ajuntament activa de nou la Comissió contra del VIH per conscienciar la ciutadania de la necessitat de mantenir relacions segures i detectar-les al més aviat possible

04 diciembre 2018 08:51 | Actualizado a 04 diciembre 2018 08:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El 2017, a Reus es van notificar 56 casos d’infeccions de transmissió sexual. Una dada que representa un 40% d’increment respecte al 2016, quan se’n van registrar 39. La tendència de la incidència de les ITS a Reus, segons les dades oficials, és superior a la de la resta de Catalunya on el 2017 es van notificar 12.633 casos, un 33% més que el 2016. 

Els motius d’aquest increment, entre molts d’altres, són la relaxació del jovent a l’hora de mantenir relacions sexuals. De fet, les dades indiquen que l’impacte de les ITS és especialment elevat en la població d’entre 15 i 24 anys. La manca de simptomatologia en algunes de les patologies, com la clamídia, també fomenta el contagi, perquè la persona que du la malaltia no n’és conscient. En el cas d’aquesta malaltia, pràcticament 9 de cada 10 casos registrats a la ciutat són dones, i bona part d’elles, joves. De fet, la manca de símptomes afecta 4 de cada 10 casos d’ITS a la ciutat. A més de la clamídia, també el VIH o la sífilis presenten casos de contagi diagnosticats sense que hi hagi cap símptoma. 

Per tot plegat, l’Ajuntament, a través de la regidoria de Salut, ha decidit impulsar la Comissió del VIH i les ITS. Una comissió que ja va estar activa entre el 2005 i el 2015, i que ara s’ha renovat amb l’objectiu d’informar, sensibilitzar i vigilar els casos d’infeccions de transmissió sexual. 

Lluís Romero, de l’associació H2O que treballa per defensar els drets del col·lectiu LGTBI, explica que «tres de cada quatre persones que tenen una infecció de transmissió sexual no saben que la tenen». 

Noemí Llauradó, regidora de Salut, assegura que «pels indicatius de què es té constància, se suggereix la necessitat de reforçar els recursos destinats a la prevenció, promovent hàbits més segurs». La Comissió vol «millorar la conscienciació del risc i promoure els comportaments sexuals més segurs», així com «garantir l’accés a la detecció de les ITS en les poblacions amb més risc d’adquisició». 

Les proves del VIH  i les ITS són bàsiques. En aquests moments, existeixen canals d’accés a la població que permeten disposar de diagnòstic més ràpidament i de manera confidencial. A Reus, concretament, es poden fer aquest tipus de proves en algunes farmàcies, al CAP Sant Pere i també l’associació H2O facilita consultes i proves addicionals sobre el VIH i les ITS. 
Davant el relaxament de la gent jove davant el risc de contagiar-se de malalties a partir de mantenir relacions sexuals sense la protecció necessària, Llauradó explica que «les conductes sexuals han evolucionat» i que precisament els canvis «poden ajudar i contribuir a la detecció precoç perquè ara és més accessible». 

Llauradó i Romero asseguren que «el dret de viure en un entorn lliure, inclusiu i sense VIH, va acompanyat del deure de treballar per aconseguir-lo».

Comentarios
Multimedia Diari