Indignació al Priorat pel transvasament d'aigua de Siurana cap a Riudecanyes

L'associació Prioritat i els veïns estan farts de la situació i denuncien que el pantà de Siurana presenta un cabal d'aigua preocupant i amb un nivell molt inferior respecte a la mitjana dels altres pantans del país 

03 julio 2018 10:54 | Actualizado a 03 julio 2018 11:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Nou episodi en la polèmica pel transvasament de l’aigua del pantà de Siurana cap al de Riudecanyes. El passat 27 de juny es van enviar 1.000.000 m3 des del Priorat fins al Baix Camp, motiu que ha despertat la indignació de l’associació Prioritat. Cal recordar que el pantà de Siurana es troba al 30,69% de la seva capacitat, xifra, asseguren, molt inferior a la mitjana dels altres embassaments de Catalunya.

Segons la Presidenta de Prioritat, Pilar Just, “deixen el riu Siurana sec i així és impossible que tingui vida. Nosaltres intentem preservar el paisatge com a tal, però si no hi ha aigua, això no podrà ser”. Just també deixa clar que aquest problema “fa anys que hi és i ningú no vol posar fil a l’agulla. No aconseguim que ningú s’assenti a parlar-ho”. El trasbals de conques, en aquest cas entre Siurana i Riudecanyes, estaria prohibit segons la directiva del marc de l’aigua europea. Per aquest motiu, Prioritat es queixa que “aquí s’està realitzant un transvasament que no es pot fer”.

 

Candidatura de la UNESCO

Aquesta associació és la impulsora des de la societat civil, de la candidatura del Priorat a Patrimoni Mundial de la UNESCO. Sobre aquest tema, Just comenta que “tots hem de ser conscients que estem recolzant i dignificant un paisatge agrícola. L’agricultura va associada a l’aigua, sobretot en una comarca com la del Priorat”.

Des de Prioritat creuen que “s’haurien d’assentar polítics, regants i tothom que hi estigui implicat per buscar una solució”. I és que en un principi, aquesta aigua estava destinada al regadiu, però Just expressa que “realment no sabem si va cap allà”.

Tal com va informar el Diari la setmana passada, la Plataforma Volem lo riu Siurana viu! i el grup ecologista GEPEC van organitzar una palanganada pel riu Siurana, una acte reivindicatiu per denunciar la pèrdua d'aigua a favor del pantà de Riudecanyes.

Comentarios
Multimedia Diari