Ja tinc les entrades per Misericòrdia

Festa Major. Arrenca una festivitat atípica que ens deixa un nou model amb reserva prèvia i que realçarà la història de la patrona

22 septiembre 2020 07:10 | Actualizado a 25 septiembre 2020 17:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Festa Major de Misericòrdia ja està aquí. Com ja va passar amb Sant Pere, serà una festivitat atípica i totalment alterada. Encara recordo com mesos enrere ens plantejàvem tots plegats la possibilitat de fer una festa molt especial. Fins i tot, algunes veus parlaven de fer petar una Tronada! Però no ha pogut ser. L’actual situació de pandèmia ens ha deixat arreu un nou model de festa major de petit format i amb la necessitat de confirmar l’assistència reservant prèviament i en funció de l’aforament. Tot un canvi social. Per cert, jo ja tinc les meves entrades per alguns dels actes programats.

Tot i la ‘nova’ festivitat, els Guardons de la Ciutat han estat un any més els encarregats de donar el tret de sortida a les festes. Ho van fer ahir amb un acte diferent, però del tot necessari. L’entrega d’aquests premis suposen un merescut i esperat reconeixement a la seva societat civil per part de l’Ajuntament i que, en un parell d’ocasions, he tingut la sort de presentar. Una oportunitat que m’ha permès copsar la il·lusió de tots els mencionats. Per exemple, recordo l’alegria desbordant dels integrants de la Banda de Cornetes i Tambors Verge de Misericòrdia quan van recollir el guardó el 2012 o el rostre de satisfacció de la ceramista Neus Segrià, farà un parell d’anys, quan va ser nomenada filla adoptiva de Reus. Des d’aquí, voldria donar l’enhorabona a tots els distingits enguany.

Més enllà dels Guardons de la ciutat, al llarg de la setmana el programa festiu intentarà mantenir el seu ADN amb les precaucions d’aquests temps de Covid. Això sí, perd un dels seus elements més característics: el foc.

Les corones de la Verge

Històricament, la festivitat de Misericòrdia sempre s’ha caracteritzat tant pels actes més festius amb el Seguici o els Diables com per aquells més tradicionals. En aquest darrer cas, segur que molts fidels aprofitaran aquest divendres per fer una cosa tan reusenca com és encomanar-se a la seva patrona ja sigui posant un ciri al Santuari o contemplant la figura Mare de Déu de Misericòrdia i el Nen Jesús. De fet, enguany crec veure més banderes marianes penjades dels balcons de les cases.

A més a més, i tal com marca la tradició, la imatge de la Verge lluirà aquests dies la ‘Corona del poble’, coneguda amb aquest nom perquè va ser costejada per nombrosos ciutadans després que l’anterior peça desaparegués els anys posteriors a la Guerra Civil.

Apuntar que no és l’única corona que vesteix a la Verge. De fet, n’hi ha cinc més, donacions també de famílies de la ciutat i que es col·loquen de forma aleatòria. Totes menys la que descansa en unes vitrines del Santuari i que els seus administradors expliquen que és la corona de l’aparició. Aquella que la llegenda narra que lluïa la Verge quan va ajudar a superar un altre tipus de pandèmia.

Comentarios
Multimedia Diari