Jocs que alimenten l'esperit

El Mercat d'Artesania de Reus, ubicat per segon any al Pallol, lluita cada dia per oferir un producte fet a mà que encara costa que es valori per part del consumidor

19 mayo 2017 23:52 | Actualizado a 20 mayo 2017 21:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Faci fred o calor, a la plaça Llibertat o al Pallol. El Col·lectiu reusenc d’Artesans cada any prepara les seves parades amb uns productes que no saben el que és la fabricació en sèrie i que es presenten al client com a peces úniques i fetes a mà. Amb tot, l’artesania no passa pel seu millor moment i els consumidors encara els costa valorar els productes. «Veus que no pots dedicar més temps a fer una peça perquè la gent no voldrà pagar el que val», assegura Glenda Guerrero, de 23 anys. Malgrat la seva joventut, ella és filla de firaires i des dels 16 anys ja sap com es respira en aquests mercats. Ara encapçala una botiga de bijuteria i complements de Cambrils, Hadiah, i des fa tres anys que exposa a Reus.

Qui ha viscut aquest mercat, des de fa ja 25 anys, és el ceramista Jaume Vilà del Taller La Moixera. «És veritat que falta molta cultura de l’artesania», explica, és per això que «cal prendre consciència i per aconseguir-ho som aquí cada any perquè cal insistir», afegeix.

Amb una vintena de parades, el Mercat d’Artesania que enguany està situat per segon any consecutiu a la plaça Evarist Fàbregas del centre comercial del Pallol porta un ritme de vendes similar al de l’any anterior o, fins i tot, un pèl inferior, segons els artesans. Sigui com sigui, els comerciants obren cada dia la parada des del 5 de desembre passat i ho faran fins el pròxim 5 de gener, perquè creuen en el seu producte. «Veiem que la gent es torna menys consumista però crec que en el fons això és bo perquè cal apostar per altres productes diferents amb un valor afegit», explica Yola Albalat, venedora de la parada La ruta de la seda. Allí venen jocs de fusta, uns panells amb els quals pot jugar des d’un nen de 4 anys fins a una persona de 80. «Són jocs que alimenten l’esperit i és d’aquells productes que em sento orgullosa de poder vendre», manifesta la Yola que et rep amb una somriure a la boca. Un fet que ja no es destil·la molt i que el consumidor agraeix quan s’atansa a guaitar. La Maria, acompanyada de la seva mare, busca un regal per a la seva filla petita de 4 anys i està mirant una faldilla de mil colors que sembla extreta d’un conte. «Venim al Mercat d’Artesania perquè busquem alguna cosa diferent», explica. «El carisma del Nadal aquí es nota», diu convençuda una de les venedores.

Amb tot, alguns artesans encara enyoren el temps en què exposaven a la plaça Mercadal, tot i que tenir la seva base d’operacions en un lloc com el Pallol, també agrada a més d’un que el veu com un pol d’atracció.

Comentarios
Multimedia Diari