Karol Green a Reus: «Tothom té una llum única i l’ha de fer brillar»

Entrevista
L’artista sud-africana obre aquest 4 d'octubre el Festival Di(vi)nes amb el seu primer treball en solitari ‘Gaia’, en un concert maridat amb lletres i vi que tindrà lloc al Jardí de la Casa Rull de Reus

02 octubre 2019 19:13 | Actualizado a 02 octubre 2019 19:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La cantautora Karol Green obre  demà 4 d'octubre la tercera edició del Festival Di(vi)nes, un certamen en clau femenina organitzat per l’associació cultural Etcètera, que combina lletres, música i vi. Green encetarà el certamen juntament amb la poetessa tarragonina Joana Garcia, tot maridat amb el vi Gaia de Loxarel, de la DO Penedès. Justament Gaia és també el nom del disc que l’artista sud-africana presentarà al Jardí de la Casa Rull (21.00 hores). Green és la directora del cor gironí Gospelians i del Barcelona Soul Choir. Amb aquest últim tornarà al novembre a la ciutat de Tarragona, en un concert benèfic de Mans Unides. 

‘Gaia’ és tot un cant a la natura.
En la mitologia grega és el nom del planeta Terra. Me’l va trobar una amiga per tot el que m’agrada la natura i el que m’inspira. Totes les cançons estan connectades amb aquesta idea més universal, global, de què tots som una mateixa cosa i formem part del mateix. Sempre des de la perspectiva de què això és casa de tots i que no hi ha fronteres.

Com connecten aquestes lletres amb el gòspel?
Són dues passions. A part que musicalment és al·lucinant, el gòspel és màgic perquè connectes amb altra gent i ho fas d’una forma més profunda, espiritual, que res té a veure amb la religió. En les corals tinc gent de totes les àrees que et puguis imaginar, en l’àmbit cultural o de feina, molt diversa, però en el moment en què cantem tots junts no hi ha dubte, tothom entra en un estat d’amor, de celebrar que tots som una mateixa cosa.

I d’aquesta harmonia del conjunt, passa a la cançó en solitari. Es troba còmoda?
Sempre he cantat, a part de dirigir i he estat en molts grups però feia molt de temps que volia fer la meva música. El que passa és que no em sortia. Fins ara, que començo a tenir clars uns missatges que m’agradaria transmetre, que he anat desenvolupant.

«El Di(vi)nes m’ha agradat molt perquè el director m’ha transmès molta passió pel que fa. M’agraden les coses fetes amb amor»

Com ara?
Hi ha una cançó que es diu Shine your light, que diu que has de brillar la teva pròpia llum. Tothom té una llum única i l’ha de fer brillar. És molt important que tots brillem, que ens sentim bé, que estiguem bé amb nosaltres mateixos per tal de poder fer aquest món una mica millor.

Creu que les cantautores femenines transmeten idees diferents? Ni millor ni pitjors.
Potser sí que hi ha una petita diferència, però pel moment en què estem ara, pel passat que tenim tan proper del paper de la dona en la societat. Jo mateixa realment tenia moltes inseguretats que venien d’aquest passat, de tot el que les dones hem de fer per sobreviure, que tenim com molta més feina en fer moltes coses. Però crec que ara la perspectiva és diferent. De fet, I’m marrying myself és un tema que vaig escriure arran d’una xerrada d’una dona que tenia aquesta idea, de casar-se amb ella mateixa i em va ressonar profundament. I justament és una cançó que agrada molt a les dones, més que als homes.

«Hi ha una cosa molt més gran que nosaltres, que és la natura. El planeta continuarà, però hem d’acabar d’embrutar i de malgastar»

Què és el que busca transmetre vostè?
El que realment jo vull transmetre és que som iguals. Una cosa és l’energia femenina i l’energia masculina que tots podem tenir a dintre però el que a mi m’agrada, i aquesta és una frase que m’encanta, és que has de ser el canvi que tu vols veure en el món. No sóc massa radical. Sóc més de buscar aquesta igualtat.

I ho fa cantant. Com demà al Di(vi)nes.
Sí. I és molt positiu que hi sigui aquest festival perquè sí que venim d’un desequilibri. És com tornar a l’equilibri. A més a més, està molt bé que hi hagi espais amb més opcions i que hi hagi gent que ho faci. Si hi ha un festival de música d’arrel o electrònica, doncs també una música feta per dones. Ho trobo molt interessant. És una proposta que m’ha agradat molt perquè el director m’ha transmès molta passió pel que fa. M’agraden les coses fetes amb amor.

Què sonarà a Reus?
Les cançons del meu disc i serà en format duet, amb el súper guitarrista Enric Ez. Una cosa més íntima però alhora amb molt de ritme. Dintre de l’acústic, petit i acollidor, un concert animat i canyero perquè la meva part africana és bastant present. I encara que gairebé tot és en anglès, els missatges arriben igual perquè són molt simples però molt positius. Som vius i hem de celebrar la vida.

«El gòspel és màgic.  Connectes amb altra gent i ho fas d’una forma més profunda, espiritual, que no té res a veure amb la religió»

Encara som a temps de salvar el planeta?
Hi ha una cosa molt més gran que nosaltres, que és la natura i el planeta continuarà, però hem d’acabar d’embrutar i de malgastar.

 

Agenda del Di(vi)nes

  • Divendres, 4 d’octubre.
    Jardí de la Casa Rull (Reus). 21h. 
  • Tast de lletres amb Joana García.
  • Concert de Karol Green.
  • Vi ‘Gaia’ de Loxarel (DO Penedès).
     
  • Divendres, 11 d’octubre.
    Cafè La Cantonada. (TGN). 21h.
  • Tast de lletres amb Neus Anglès.
  • Concert de Petites Grans Coses.
  • Vi ‘Estones’ (DO Montsant-DO Terra Alta).
     
  • Divendres, 18 d’octubre.
    Jardí de la Casa Rull (Reus). 21h. 
  • Tast de lletres amb Eulàlia Canals.
  • Concert de Gessamí Canals.
  • Vi ‘Gessamí’ de Gramona (DO Penedès).
    Tots els concerts són gratuïts.

 

Comentarios
Multimedia Diari