L’Ajuntament de Reus estudia la construcció d’un nou Mercat del Carrilet

El govern obre un període de consultes amb operadors comercials per a l’explotació del supermercat del nou mercat 

07 junio 2018 19:03 | Actualizado a 13 junio 2018 15:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El govern municipal, a través de l’empresa d’aparcaments i mercats, AMERSAM, estudia com i de quina manera construir un nou Mercat del Carrilet. Després de conèixer les conclusions de l’estudi encarregat a Mercats de Barcelona fa dos anys, l’Ajuntament reusenc està convençut de la viabilitat d’un nou mercat, pel qual encara no existeix un projecte redactat, però sí unes línies estratègiques definides. 

Descartada la opció que l’Ajuntament es faci càrrec de la totalitat de l’obra, ara s’ha obert un període de consultes amb operadors comercials per a que es facin càrrec de l’explotació d’un supermercat al nou Mercat del Carrilet. L’estudi assegura que, amb un operador ferm, el projecte té solidesa a llarg termini, i permetria rendibilitzar la inversió tant a l’operador com als paradistes. 

Montserrat Caelles, regidora de Projecció de Ciutat, de Comerç, i també presidenta de l’empresa municipal AMERSAM, assegura que «tenim l’aval que no ens llencem a una piscina sense aigua». I és que, segons Caelles, quan es va plantejar tot plegat, a principis del mandat, es va veure la necessitat de fer un estudi de les opcions que hi havia sobre la taula. La regidora defensa la feina feta per Mercats de Barcelona, una empresa que s’ha encarregat de dinamitzar i modernitzar mercats arreu del món. La regidora reusenca assegura que l’estudi era necessari perquè «a l’Ajuntament remenem diners públics i hagués estat una irresponsabilitat construir un nou mercat sense fer un estudi exhaustiu de la situació del Mercat del Carrilet». Amb les dades dels tècnics a la mà, sentencia que «el futur mercat és viable». 

Resolt el primer gran escull, ara cal buscar finançament per una obra que supera, de molt, les possibilitats econòmiques de l’Ajuntament. Sense que es confirmin xifres oficials, les converses amb els operadors dels supermercats s’emmarquen en el projecte municipal d’intervenció, millora i transformació física i comercial del mercat i el seu entorn, i s’obren a totes les empreses interessades en participar en els futurs procediments de licitació de la projecció, la construcció i l’explotació del nou l’equipament. 

El perfil del contractant de l’empresa municipal publica avui l’anunci de consultes preliminars, d’acord al previst en l’article 115 de la Llei 9/2017 de 8 de novembre, de contractes del sector públic. El període de consultes té una durada de 60 dies. 

Converses amb els operadors
Les consultes giraran al voltant de la disponibilitat i l’interès en implantar-se al nou mercat i també la possibilitat de participar en el finançament de la construcció del nou mercat a través d’un contracte de concessió d’obra que contempli la construcció de l’equipament i l’explotació del supermercat. A més, també se’ls oferirà la possibilitat de participar en la gestió integral de l’equipament. 

Segons Caelles, després de l’estudi de Mercats de Barcelona, «ara comença un altre procés de feina i el primer que cal fer és trobar un supermercat». Un pas indispensable per poder fer front a la despesa que suposaria la construcció d’un nou equipament al Carrilet. «El primer pas que hem de fer ara és treballar a veure  quin supermercat estaria interessat en aquest mercat. Ens hem de regir per una llei de la administració i ara comencem a fer les consultes i iniciem un nou camí que és la cerca per veure quin és l’interès dels operadors privats». 

Els paradistes, a favor
Tot el treball previ, realitzat bàsicament amb Mercats de Barcelona, ha estat sempre comunicat als paradistes. De fet, Caelles reivindica la seva importància assegurant que «tot i que tinguem un estudi rigorós i fet per experts ens importa moltíssim l’opinió dels paradistes perquè són ells els que hauran d’explotar després el nou mercat». 

D’aquí que els actuals paradistes del Mercat del Carrilet estiguin assabentats de les intencions del consistori i del nou projecte. La regidora els hi ha explicat els ets i els uts de l’estudi encarregat i els seus resultats. «S’ha estudiat la oferta alimentària que ofereix el Mercat del Carrilet, la importància del producte fresc», explica Caelles. «S’ha estudiat exhaustivament la demanda de la zona d’influència del Carrilet i a partir d’aquí, si és que acabem tirant endavant el projecte, s’ha estudiat com i de quina manera ha de ser l’equipament: Com de gran ha de ser, quina estètica ha de tenir, quina tipologia de parades ha d’acollir i quin producte s‘ha d’oferir».

En aquest aspecte, els paradistes estan encantats amb la proposta. Tonyi Juan, la presidenta dels paradistes del Mercat del Carrilet, assegura que «se’ns planteja una oportunitat de modernitzar-nos, una nova manera de vendre, i un nou model de mercat». Assegura Juan que «ho veig perfecte i el millor de tot, és que és viable». 

Els paradistes reclamen, però, que la construcció d’un nou mercat vagi acompanyada d’una remodelació integral de la zona. Diu Tonyi Juan que «la condició és aquesta. Que es remodeli tot una mica. Si arreglem el mercat i l’estació d’autobusos queda igual, quedarem molt descompensats. Fa falta un rentat de cara i una remodelació integral». Per Juan, la renovació de la zona seria «molt atractiu per nosaltres però també per la ciutat» i reitera que «cal endreçar la zona, perquè no és pràctica i no és atractiva, especialment per als visitants que venen de fora». 

La presidenta dels paradistes del Mercat del Carrilet és especialment optimista pel que fa al model de mercat que es planteja. «Cal modernitzar molt el mercat. Estem molt limitats pel que fa als horaris i en l’espai, però també en la manera de treballar. Ha canviat molt la manera de vendre en els darrers 10 anys, i no cal dir els darrers 20. La gent vol degustar el producte». D’aquí que, segons la regidora de Projecció de Ciutat i de Comerç, Montserrat Caelles asseguri que «els mercats del futur permetran tastar el producte», el que deix entreveure que les parades incorporaran l’elaboració de productes per a consum in situ com en bona part dels mercats d’Europa.   

Nous horaris
El que més preocupa són els horaris. «En tema horaris encara no hi hem entrat», diu Tonyi Juan «però estem d’acord en que cal fer una revisió». Gregorio López, de la Carnisseria Núria Pie, especialitzada en carn de poltre, assegura que «nosaltres només som dos i veurem com i de quina manera podem assumir una ampliació d’horaris». López posa com exemple els nous mercats de Barcelona i Tarragona, que obren fins les 21.00h. 

Patrícia Sánchez, de la Peixateria i Marisc Casas, diu que «som un negoci familiar, som molt poca gent i això ens obligaria a passar més hores a la parada. És l’únic que no veiem clar». 

Des de l’Ajuntament, Montserrat Caelles assegura que «els horaris, amb un nou mercat, evidentment, caldrà regular-los. Però encara no tenim res marcat i el que volem és pactar-ho amb els paradistes». 

Una altra de les preocupacions al voltant de la construcció del nou mercat és on es col·locaran les parades mentre durin les obres. Tonyi Juan assegura que «faltarà veure si trobem un espai prou ampli on ubicar-nos o ens posen en carpes com van fer a Tarragona... sigui com sigui, no marxarem de la zona i no tenim cap indici que perdrem clientela».

Segons Caelles, aquest fet tampoc està definit, i faltarà veure com es desenvolupa el projecte per determinar on s’ubiquen les parades mentre durin les obres.

Comentarios
Multimedia Diari