L'Ajuntament destinarà els 900.000 euros que ha de retornar Josep Prat a l'Hospital de Reus

Una sentència del Tribunal de Comptes condemna l'exdirector general d'Innova a reintegrar al consistori les factures pagades a Carles Manté i Jorge Batesteza

 

19 julio 2017 14:47 | Actualizado a 13 noviembre 2017 18:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L'Ajuntament de Reus ha anunciat que retornarà a l'Hospital Universitari Sant Joan els 900.120.82 euros que l'exdirector general d'Innova, Josep Prat, ha de reintegrar al consistori per les factures pagades injustificadament a l'exdirector del CatSalut i empresari, Carles Manté, així com a l'arquitecte Jorge Batesteza. Així ho ha anunciat el govern municipal aquest dimecres al matí després de conèixer la sentència del Tribunal de Comptes que estima parcialment la demanda interposada per l'Ajuntament i l'empresa Reus Serveis Municipals. La consellera del Tribunal de Comptes, Margarita Mariscal de Gante, ratifica la responsabilitat comptable de Prat a l'hora d'autoritzar pagaments irregulars amb recursos públics del hòlding. Argumenta, principalment, que no existeix cap document o informe que justifiqui la tasca de Manté com a consultor, amb dos contractes a través de la seva empresa CCM Estratègies i Salut pels quals va cobrar 720.000 euros.

La sentència rebutja de ple l'argument que Prat va utilitzar per defensar-se: segons el responsable d'Innova, aquests pagaments no perjudicaven els fons municipals, atès que provindrien d'un suposat pacte per incrementar el concert amb el Servei Català de la Salut. "Aquest tribunal no comparteix aquesta afirmació", sosté la consellera Mariscal de Gante. Per contra, subratlla com la clau de volta d'aquest procés la inexistència dels treballs que havia d'efectuar Manté com a consultor estratègic per, teòricament, analitzar l'estructura empresarial d'Innovar així com les inversions sanitàries previstes. 

En el cas de Batesteza, el Tribunal de Comptes dóna com a acreditades les tasques efectuades entre els anys 2007 i 2008, d'acord amb els informes presentats, però no les que va intentar justificar a partir de l'any 2009. En aquest sentit, apunta que l'arquitecte, que cobrava uns 9.000 euros mensuals, va continuar percebent aquesta xifra per duplicat, atès que, sobre el paper, ja no exercia com a assessor per la seva empresa, Euroconsult, sinó per la UTE encarregada de construir el nou centre. Per aquest motiu, la sentència considera que va cobrar il·legalment 180.000 dels 320.000 euros en total que reclamava l'Ajuntament de Reus.

Per contra, s'accepta finalment la part de la demanda en la qual el consistori reclamava 190.341 euros per retribucions variables pagades a Prat i 6.244 a Xavier Sarrà, entre els anys 2009 i 2011. En el primer cas, el govern municipal demanava una responsabilitat solidària entre el mateix Prat i l'exalcalde socialistes Lluís Miquel Pérez. Finalment, la sentència entén que els pagaments es van fer en unes condicions adequades i seguint la legalitat, fet pel qual condemna l'Ajuntament de Reus a pagar les costes processals de Pérez.

En una compareixença aquest dimecres al matí, l'alcalde de Reus, Carles Pellicé, acompanyat dels tinents d'alcalde, Noemí Llauradó i Jordi Cervera, ha anunciat que proposarà al consell d'administració de Reus Serveis Municipals –la successora d'Innova- el retorn d'aquests 900.000 euros a l'Hospital Sant Joan. La direcció del centre, ha precisat, serà qui acabi decidint la destinació final d'aquests recursos. Pellicer té previst informar la Junta de Portaveus de la sentència i d'aquesta proposta aquest mateix dimecres a la tarda.

Comentarios
Multimedia Diari