Más de Reus

L'Ajuntament intensifica la campanya per eradicar l'incivisme

La creació de nous espais per a animals o la renovació dels senyals per recordar les sancions són algunes de les accions

Ester Pagès

Whatsapp
Imatge d'un senyal que s'ha renovat aquesta setmana a la plaça de la Cultura de la Pau. Foto: Alba Mariné

Imatge d'un senyal que s'ha renovat aquesta setmana a la plaça de la Cultura de la Pau. Foto: Alba Mariné

Arran de l’aprovació de la nova Ordenança de Civisme el juliol passat, el govern municipal busca implantar la tolerància 0 contra qualsevol acte incívic que malmeti la ciutat i la seva imatge. Un fet que no només es pot percebre amb l’augment de les sancions que poden oscil·lar dels 750 als 1.500 euros sinó també en accions concretes a peu de carrer.

La darrera d’elles és la renovació dels senyals instal·lats a la via pública que avisen, precisament, a la ciutadania de l’import d’aquestes sancions. Els nous panells mostren, doncs, que protagonitzar un acte incívic a Reus pot costar fins a 1.500 euros i especifiquen les accions que provocaran una sanció, com ara circular en bicicleta en punts on existeix aquest senyal, jugar a pilota , consumir alcohol, llençar brossa al terra, no recollir els excrements dels animals o bé fer soroll a partir de les 22:00 hores.

D’aquesta manera el consistori vol fer visible la política de contundència contra l’incivisme i aquesta mateixa setmana el Servei de Mobilitat i Circulació de la Guardia Urbana ha començat a renovar els 15 senyals que hi ha instal·lats i vol col·locar-ne a més parcs i places. Aquesta acció s’emmarca en el model de proximitat de la Guàrdia Urbana que apropa les polítiques municipals de seguretat i convivència a les demanades de la ciutadania.

En aquest sentit, la Guàrdia Urbana continua realitzant l’activitat inspectora contra els fets incívics i l’any passat es van obrir 1.354 expedients sancionadors, una xifra que suposa un 31,13 % més que el 2013, segons les dades presentades en la darrera Junta Local de Seguretat.

Una de les altres iniciatives per atacar l’incivisme, ha estat la creació de sis espais nous per a gossos distribuïts en diferents punts de la ciutat i l’habilitació de quatre grans zones d’esbarjo. Aquesta mitja dotzena d’àrees que ja han entrat en funcionament permeten tenir zones adequades dins l’àmbit urbà perquè els gossos puguin fer les seves necessitats sense pertorbar la convivència amb la resta de veïns. Estan ubicades a carrer del Vapor Vell, el Closa de Freixa (adjacent al pàrquing de l’àrea de Sant Benet, el carrer de l’Escorxador (a tocar del pàrquing de l’àrea Salvador Vilaseca), a la plaça Morlius , del Baluard i el carrer de Sant Lluís.

D’altra banda, el reforç de les accions per eradicar la proliferació dels adhesius publicitaris de serrallers que embruten molts portals d’edificis ha estat també una acció de principis d’aquest 2015. El cos municipal de seguretat destinarà nous recursos específics a fer complir l’Ordenança de Civisme a través de la informació, la denúncia i la màxima sanció possible. L’any passat, la Guardia Urbana va aixecar 36 actes en relació a la col·locació d’aquest tipus d’adhesiu. Cal recordar que l’ordenança preveu sancions de fins 750 euros per «col·locar cartells o propaganda fora dels llocs habilitats» i sancions de fins a 3.000 euros per instal·lar cartells, fer grafits o pintades en edificis o monuments protegits o catalogats.

Temas

  • REUS

Comentarios

Lea También