L’Albiol inicia els treballs per conservar el castell

L’Ajuntament ja ha procedit a desbrossar i netejar l’espai i s’aposta per la seva recuperació, intentant conèixer la superfície del monument

06 octubre 2020 07:20 | Actualizado a 06 octubre 2020 07:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de l’Albiol ha iniciat els treballs per millorar l’estat de conservació del castell medieval del municipi. De moment, des del consistori albiolenc ja s’han fet tasques de desbrossament i neteja de l’espai, tot i que aquestes no són les úniques actuacions previstes.

Per un costat, l’Ajuntament encarregarà l’elaboració d’un núvol de punts topogràfic del castell que, posteriorment, es convertirà en un aixecament de plànols per obtenir un format digital de tota la superfície del monument. «Aquesta serà una eina molt útil per començar a treballar en la recuperació de la fortalesa», es destaca des de l’Ajuntament.

En una segona fase, el consistori redactarà una memòria valorada i es demanarà una subvenció a la Diputació de Tarragona, per tal de consolidar les parts de la muralla que es trobin més malmeses i que presentin problemes d’estabilitat. Tot i això, al llarg del present mandat es faran altres actuacions per evitar la degradació d’aquest castell que va ser un dels més importants del Camp de Tarragona.

Del castell de l’Albiol només en queden algunes parts, ja que se’n va ordenar l’enderrocament i destrucció després de la Guerra dels Segadors, l’any 1654. Es conserven parts de la muralla amb algunes torres quadrades i les edificacions centrals.

Es tracta d’un castell d’estil romànic, que té els seus orígens en la reconstrucció realitzada en el segle XII d’un antic castell sarraí. Va ser l’any 1158 que l’arquebisbe de Tarragona i el príncep Robert d’Aguiló (o els seus hereus) van cedir el lloc a Joan de Martorell, amb el pacte de reconstruir el castell i amb l’obligació de tenir-lo per l’església de Tarragona. Finalment, va ser el 1654 que es va donar l’ordre d’enderrocar el castell.

Des d’aleshores, la construcció està derruïda, tot i que encara queden dempeus algunes estructures i, ara, es vol treballar per conservar-les.

Comentarios
Multimedia Diari