L’Àliga i el Ball de Cercolets fan 25 anys amb «orgull i ganes de carrer»

Ajornen les celebracions a Misericòrdia o al 2022, a l’espera que «hi hagi més normalitat» i «tothom hi pugui accedir»

25 junio 2021 11:14 | Actualizado a 28 junio 2021 19:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Àliga de Reus i el Ball de Cercolets fan 25 anys aquest 2021. Cap dels dos, però, celebrarà l’efemèride, almenys de manera plena, per Sant Pere. La data, amb tot, sí que suposa un moment important per a ambdós. El president del Col·lectiu Reusenc d’Activitats Culturals (CRAC), Benji Gerich, explica que «tenim moltes coses previstes que no hem volgut encara tirar endavant i no descartem, de cara a Misericòrdia, poder-les fer». El quart de segle des de la recuperació de l’Àliga representa «d’alguna manera, l’aparició de nous elements al Seguici». El president de la Coordinadora de Danses Tradicionals de Reus, Albert Salas, apunta que «el Ball de Cercolets fa 25 anys però ja vam comunicar a Reus Cultura que la nostra decisió era més aviat commemorar-ne els 25+1 quan ja hi hagi total normalitat». En aquest sentit, «arribar als 25 anys resulta tot un orgull però fer-ho ara també era una mica una llàstima perquè volem que el ball es llueixi i que tot Reus pugui venir i participar».

La recuperació de l’Àliga de Reus, tal com detalla Gerich, «va suposar un abans i un després». I és que, al moment que aquest fet va produir-se, «es va obrir una caixa per enriquir el nostre Seguici i el nostre patrimoni, perquè no es coneixia cap element festiu que estigués més enllà dels Gegants o la Mulassa». El president del CRAC expressa que la bèstia «representa aquest punt protocol·lari i és, una mica, la protectora del poble, la que vetlla per ell; és una representació del que seria la ciutadania». 

Els 25 anys «han servit per poder afirmar que l’Àliga ha estat molt ben rebuda per part de la població». Passat tot aquest temps, «tenim portadors ara mateix que són més joves que l’Àliga; l’Àliga, per a ells, ha existit tota la vida». Els portadors estaran a la hissada de la bandera de Reus i Carrutxa ha preparat una exposició, que ja es pot veure a la seva seu, coincidint amb aquesta efemèride. 

L’element anirà al Carrer de la Festa i ha rebut aquest format «molt bé, venint d’on veníem». «Si demà diguessin que ja es poden fer cercaviles al carrer, preferiríem fer la cercavila però la situació no és aquesta; això és el més proper que hi ha», diu Gerich. «Vam ser els primers que, quan vam veure que hi havia un bri d’esperança, ens vam posar a assajar i, tot i que ho fem amb mascareta i és difícil, portem un mes assajant molt fort dos dies per setmana per tal de poder arribar als nivells de qualitat que ha de tenir un ballador», conclou. 

Apostem pels ‘25+1’

Sobre el Ball de Cercolets, Salas detalla que «volíem fer una trobada de Cercolets de tot Catalunya amb un vermut festiu però amb la Covid-19 va saltar pels aires i enguany les restriccions no ho permeten», així que «vam decidir posposar la celebració fins que es pugui fer millor, de cara al següent any». El Vermulet, per Misericòrdia, està pendent de la situació que hi hagi arribats al setembre, quan també «pot ser que fem alguna cosa, però de qualsevol manera sí que l’acte gros serà l’any vinent». «La cultura popular és el carrer, la plaça, la gent, les aglomeracions... i això, ara per ara, està molt restringit», remarca el president de la Coordinadora de Danses Tradicionals de Reus, que subratlla que «tenim moltes ganes de trepitjar el carrer i la plaça». 

Com a Ball de Cercolets, «preferim celebrar els 25+1 que haver-ho de fer ara d’una manera que no ens agradi o on no hi pugui venir tothom», afegeix. El Carrer de la Festa «és una proposta enginyosa perquè, al cap i a la fi, el Seguici sortirà» però «estem molt a l’aguait de què passarà, de com serà».  

Comentarios
Multimedia Diari