L’Estació Intermodal «no està paralitzada»

Josep Vicent Boira parla del futur ferroviari i del Corredor Mediterrani en una videojornada

29 mayo 2020 09:59 | Actualizado a 02 junio 2020 07:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Comissionat del Corredor Mediterrani del Govern Central, Josep Vicent Boira, va analitzar el futur ferroviari de les comarques de Tarragona ahir dijous en una videojornada. Ho va fer tot posant l’accent en quines decisions s’han de prendre per treure el màxim rendiment al Corredor Mediterrani, una infraestructura «amb valors», tant per a la mobilitat de les persones com la de les mercaderies de la demarcació i de tot l’arc mediterrani. La videojornada L’hora del Corredor del Mediterrani. Instrument de reconstrucció i reindustrialització en temps del Covid-19 va estar coorganitzada pel Cercle d’Infraestructures i la Cambra de Comerç de Reus. Hi van participar, a més, diferents actors del territori que van dir la seva quant a les infraestructures.

El president de l’ens cameral reusenc, Jordi Just, va descriure com a «prioritari» enllaçar territoris i va reiterar la necessitat d’una estació intermodal del Corredor del Mediterrani al sud de l’Aeroport de Reus, sobre la qual Boira va esmentar que «no està paralitzada». «Per superar aquesta crisi cal inversió en obra pública», va afegir Just. Per la seva banda, el president de la Fundació Cercle d’Infraestructures, Pere Macias, va presentar Boira i va destacar tres màximes a l’hora de parlar sobre infraestructures: «Cal reflexionar, escoltar-se els uns als altres; cal fer-ho amb rigor, amb debat; i cal fer recerca de consens. Altrament, no podrem dur a terme cap empresa», va dir.

El Comissionat del Corredor Mediterrani va esmentar que «vivim un moment històric de decisió», tot referint-se a un canvi inminent de model de transport actual. «Cal que tinguem una visió global de les obres del Corredor. Faig una crida a l’optimisme: és un bon moment per al Corredor. Hi ha inversió estratègica per part d’Europa», va assenyalar. Va parlar també de les «lliçons de crisi» que cal que superem. En aquest sentit, va esmentar la importància de seguir «un full de ruta diferent», perquè les regles del joc són unes altres. «La globalització serà regionalitzada i les cadenes de valor, més petites. El Corredor s’ajusta a aquests paràmetres», va manifestar. Amb tot, també va destacar que «el sistema logístic i de transport ha de ser més robust i resilient». «Depenem molt de la carretera, entre el 4 i el 5% de les mercaderies es fan per ferrocarril. Tot plegat, no és intel·ligent, s’ha d’assegurar una aliança entre ferrocarril i camió», va dir Boira. Un altre punt destacat va ser el de la «descarbonització del transport» per tal d’aconseguir un de més «sostenible». 

Quant als beneficis del Corredor, va transmetre un missatge positiu pel que fa a les inversions en infraestructures en temps del Covid-19, tot esmentant –entre altres– l’inici de les obres de la ‘porta d’Europa’ (el tram entre Martorell i Castellbisbal del Corredor) aquest estiu. A més, va afegir que el fet que menys gent es desplaci perla pandèmia, «serà profitós per agilitzar les obres».

D’altra banda, va establir també que l’Estat seria un dels més afavorits el 2030 amb el Corredor. Generaria PIB i es crearien 70.000 llocs de feina, s’invertiria en obra pública i es generaria un valor afegir a l’economia, seria una gran font de consum», explicàr.

Pel que fa a les obres del Corredor, va enraonar que calia més pedagogia cap a la ciutadania. «Hem de conèixer moltes realitats per dissenyar un pla clar», va exposar. També va reiterar que serà una via d’ús mixt per a mercaderies, rodalies, mitjana i llarga distància. «Les obres beneficiaran les rodalies per la vida quotidiana de les persones», va dir Boira. 

Comentarios
Multimedia Diari