L'Institut Pere Mata impulsa una plataforma amb les dades digitalitzades de 20.000 pacients amb malaltia mental

La jornada 'Big data i salut' presenta a Reus projectes punters a Catalunya davant de més de 200 professionals

19 mayo 2017 23:25 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L'Institut Pere Mata treballa en una plataforma per poder utilitzar les dades digitalitzades de salut mental al Camp i l'Ebre. La institució, que atén uns 20.000 pacients anuals, és a punt d'obtenir el vistiplau de l'Agència Catalana de Protecció de Dades. Aquesta iniciativa, única a l'Estat i Europa, és un dels projectes punters a Catalunya que s'han exposat aquest dijous a la jornada 'Big data i salut' a l'Hospital Sant Joan de Reus amb la presència de més de 200 professionals de la salut. S'han presentat altres experiències curioses, com l'ús de sensors per fer seguiment de persones amb depressió. Durant la jornada s'han debatut els límits ètics entorn l'ús de les dades personals dels pacients.

El món sanitari fa les primeres passes cap a la 'big data', denominació que s'empra sobre la possibilitat de gestionar i analitzar grans volums de dades digitalitzades de pacients. El fet de controlar el seu comportament, però, obre un dilema sobre els límits i el dret a l'anonimat. Durant la jornada s'ha exposat, des d'un punt de vista optimista, que aquest control sobre el dia a dia dels pacients i la seva conducta permetrà optimitzar serveis.

"Treballar les dades de salut, ara digitalitzades, tenen valor afegit i són or en un filó que cal aprofitar", opina Elisabet Vilella, directora de l'Àrea de Recerca de l'HU Institut Pere Mata. "Si es té un conjunt de dades de tota una població es poden extreure conclusions i millorar en tractaments, reduir llistes d'espera o millorar els recursos d'un hospital", exposa la directora sanitària i impulsora de la Plataforma Tarragona Salut Mental.

"Al final les dades de salut no seran sols les que generarem a la consulta; a través d'eines com aplicacions mòbils o sensors distribuïts per la casa podrem lligar molta més informació", afegeix. L'ús de les dades de pacients també servirà per detectar, per exemple, l'impacte de certs medicaments, cosa que beneficiarà les farmacèutiques. Els experts en la gestió de dades, però, remarquen que el pacient també en sortirà beneficiat.

"Absolutament!", defensa un dels ponents, Pau Agulló, Managing Director de Kernel Analytics. "Poder establir relacions causa-efecte i anticipar millor els episodis d'un malalt ajuda a un millor diagnòstic i tractament", argumenta. "Vindrà a ser com les empreses d'e-comerce, que acumulen molta informació sobre el comportament dels seus clients i hi vinculen accions personalitzades recomanant productes diferents", explica el directiu.

"Això que ha crescut molt en el sector privat ara arriba, tot i que amb cert retard, al sector públic i sanitari i el fet que altres sectors hagin recorregut tant camí ho posa més fàcil", opina Agulló. Moltes empreses han aprofitat la jornada per exposar els seus projectes amb l'objectiu que puguin desenvolupar-se i comercialitzar-se i no sols es quedin en l'àmbit en la recerca. És el cas de l'eina 'Help4Modd', una eina pensada per a pacients amb depressió.

Es tracta d'un seguit de sensors que es distribueixen per la casa -al llit, al rellotge de mà, etc-, per saber quins moviments fa el pacient i deduir, per exemple, si està recaient en la malaltia. "I el pacient interacciona amb un avatar, com si es tractés d'un metge, i l'informe resultant s'envia a l'especialista", explica Sergi Figuerola, director de Tecnologia i Innovació de la Fundació i2cat, sobre aquest projecte, finançat pel 7è Programa Marc de la UE.

"Amb la big data ens trobem amb el perill que es pugui rastrejar el pacient", opina Figuerola. Durant la jornada, organitzada per l'Hospital Sant Joan, l'Institut Pere Mata i l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Reus, s'han presentat altres projectes punters en relació a la utilització de dades, com ara un estudi sobre hipercolesterolemia o l'ús de bases de dades per a disposar d'informes en temps real.

 

Comentarios
Multimedia Diari