La CUP de Reus critica una Festa de Sant Pere «enfocat auna minoria»

Reivindica la formació del Consell Municipal de la Cultura i les festes descentralitzades

10 julio 2020 10:00 | Actualizado a 10 julio 2020 10:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La CUP de Reus considera que la Festa Major de Sant Pere d’enguany ha estat quelcom que «ha deixat insatisfet als convençuts de la Festa Major i indiferents a la major part de la ciutadania» en paraules de la membre de comissió de cultura del partit, Aleida López. Així ho van celebrar ahir, en una roda de premsa fera la plaça del Cafè de la Ràdio per presentar alternatives l’actual model de les festes de Reus: Sant Pere, Misericòrdia i les de barris.

La seva proposta és la de fer una festa petita i descentralitzada, quelcom que, creuen, s’adapta a les circumstàncies actuals provocades per la crisi de la Covid-19. «El centre no és l’únic espai que pot ser protagonista», va assenyalar López, tot exemplificant que, el principal acte de Sant Pere, Il·luminem la festa major!, un espectacle de llum i música fet des del campanar, «va passar desapercebut a la perifèria», ja que no hi arribava ni el so ni la visió.

En aquest sentit, López considera que al govern local «li ha mancat imaginació i flexibilitat», en un Sant Pere «focalitzat en els actes de missa», fet que, des del punt de vista cupaire, contradiu amb els balls de lluïment improvisats i, encara més, amb l’actuació de la Guàrdia Urbana prohibint un alternatiu Toc de Gralles de dotze músics als carrers.

Mariona Quadrada, exregidora del partit anticapitalista, demanà al govern municipal que s’activi el Consell Municipal de Cultura, considerant-lo com a eina clau per exercir una comunicació fluida entre el consistori i els agents culturals de Reus. «Valorem positivament el programa d’activitats d’estiu i el seu caire musical, però a la vegada aquesta bona proposta ens fa preguntar per què no es va traslladar a la Festa Major», insistí Quadrada.

Amb tot, la regidora cupaire al ple municipal, Marta Llorens, va demanar un replantejament de fórmules de cara a la festa major de Misericòrdia, tot assenyalant que «fer el programa no és feina de l’oposició ni de les entitats», i insistint que el Consell Municipal de Cultura seria l’espai ideal perquè el govern pogués dissenyar una nova proposta.

Marta Llorens, regidora de l'Ajuntament, va demanar un replantejament de fórmules de cara a la festa major de Misericòrdia

De fet, Llorens va aprofitar per reivindicar aquest organisme, recordant que, tot i que s’havia plantejat com una prioritat del Pla d’Acció Municipal, «encara no en tenim senyals d’existència». A més, va definir el model de participació d’ERC com «una escenificació» que, a parer seu, és poc útil perquè «va de dalt cap a baix». D’altra banda va proposar al govern de l’alcalde Carles Pellicer que pregués nota de Tarragona «una ciutat on governa el mateix partit que el del regidor de cultura local i on s’ha treballat en un programa cultural d’estiu molt ben pensat, on hi ha rotació d’espais, públic i assistents».

Impulsar les festes de barri

En aquesta idea de festivitat descentralitzada, la CUP denúncia que l’Ajuntament «sempre ha considerat les festes de barri com de segona». Així ho va assenyalar Quadrada, afegint que, en les circumstàncies actuals, «hi ha l’oportunitat perfecta per potenciar aquestes festes».

Comentarios
Multimedia Diari