La Cambra de Reus reclama estabilitat política per no frenar les bones perspectives empresarials

La vuitena onada del Radar Cambra reflecteix una percepció de millora de la situació econòmica entre els empresaris

19 mayo 2017 20:26 | Actualizado a 22 mayo 2017 07:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Cambra de Comerç de Reus alerta que la manca d’estabilitat política a l’estat espanyol pot suposar un “handicap” a l’hora de consolidar la recuperació econòmica. Segons la vuitena onada del Radar Cambra, corresponent a l’últim trimestre del 2015, els empresaris del territori consideren que la situació està millorant i són cada cop més optimistes. Tot i això, encara es mostren “conservadors” a l’hora d’incrementar les inversions i de contractar nou personal. De fet, l’índex de confiança empresarial va a l’alça empès per les bones expectatives de futur. Per aquest motiu, el president de la Cambra, Isaac Sanromà, ha insistit en la necessitat d’assolir estabilitat a nivell polític per garantir el creixement de l’economia i ha alertat que un escenari de noves eleccions suposaria “temps perdut”.

La Cambra de Comerç de Reus ha presentat aquest dijous la vuitena onada del Radar Cambra, corresponent al darrer trimestre de l’any passat, que ha comptat amb la participació de 56 empresaris del territori. El 87% dels enquestats considera que la situació econòmica actual és regular i el 7% creu que és bona, consolidant una clara tendència a l’alça respecte els sondejos anteriors. De fet, més de la meitat creuen que la situació és millor ara que fa un any i sis de cada deu opinen que encarà millorarà més durant el 2016.

L’Índex de Confiança Empresarial corresponent al quart trimestre augmenta fins al 15%, empès per les expectatives, que s’enfilen al 22%. Tot i això, la situació empitjora lleugerament i passa del 8,5 al 7,1%. Segons l’encarregat de l’estudi i representant del Gabinet Ceres, Hildebrand Salvat, aquestes dades confirmen que “la situació de les empreses es manté estable i no s’efectuen noves grans inversions ni contractacions, però es confia en la millora de les expectatives de futur”.

 

El cotxe s’imposa al tren en els desplaçaments de feina a Barcelona

En aquest estudi, la Cambra de Reus ha interrogat els empresaris sobre qüestions de mobilitat. De les respostes se’n desprèn que el 86% fan desplaçaments per motiu de feina a altres indrets de Catalunya, el 68% a l’estat espanyol i el 32% a l’estranger. Les relacions amb Barcelona són més intenses i freqüents -quatre de cada deu hi van almenys un cop per setmana- que no pas amb Madrid.

Pel que fa als mitjans de transport emprats per desplaçar-se a les dues principals ciutats de l’Estat, el 92% dels empresaris afirmen que es desplacen en cotxe fins a Barcelona, mentre que un 21% acostumen a utilitzar els trens de rodalies i, el 29%, l’Alta Velocitat. Per contra, el 97% dels empresaris sol desplaçar-se a Madrid en tren d’Alta Velocitat, un 13% també opta sovint pel cotxe i només un 3% s’hi desplaça en avió.

Els empresaris enquestats situen factors com la possibilitat de treballar durant el trajecte, la proximitat al lloc de destí, la freqüència de pas i el cost com els principals avantatges de les rodalies. Per contra, critiquen la manca de puntualitat, la durada del trajecte, la massificació de passatgers i un excessiu nombre de parades. Pel que fa a l’Alta Velocitat, es valora positivament la menor durada del trajecte, la puntualitat i la possibilitat de treballar al tren, mentre que el principal inconvenient pels empresaris és el cost del servei.

El president de la Cambra de Comerç, Isaac Sanromà, ha subratllat que pels empresaris “el temps és or” i la xarxa de rodalies “no funciona adequadament i no ajuda a la competitivitat de les empreses”. A més, ha lamentat la mala puntualitat del servei i la manca de freqüències. “La distància que hi ha entre Reus i Barcelona fa que molta gent opti per utilitzar el vehicle privat, ja que el viatge dura una hora, però hi hauria d’haver un major equilibri entre l’ús del tren i el cotxe, com en la majoria de països europeus”, ha apuntat.

 

Un de cada quatre empresaris desconeix el projecte de l’estació intermodal

De la vuitena onada del Radar Cambra també se’n desprèn que el 27% dels enquestats no té “cap coneixement” del projecte d’estació intermodal previst al sud de l’Aeroport de Reus. Un 34% afirma que coneix el projecte i, un 37%, que n’ha sentit a parlar. Sanromà ha admès que la Cambra té encara “feina a fer” per difondre la infraestructura entre el col·lectiu. La institució és una de les fermes defensores de l’estació intermodal i ha elaborat un manifest de suport al qual ja s’han adherit diverses entitats i col·lectius. La Cambra vol presentar el text al nou govern espanyol.

El president de la Cambra de Reus ha insistit que l’estació intermodal és fonamental per evitar que, amb el Corredor del Mediterrani, els trens “passin de llarg” i només s’aturin a l’estació de Perafort. “Tindrem menys competitivitat de la que teníem fins ara”, ha advertit. A més, Sanromà ha cridat a fer “pedagogia” en territoris com el Tarragonès “que no l’acaben de veure com la situació ideal”. “Nosaltres creiem que l’estació beneficiarà tot el Camp de Tarragona”, ha conclòs.

Comentarios
Multimedia Diari