La Carrutxa: Investigadors de ciutat

L'entitat cultural reusenca treballa en projectes com ara l'exposició 'Reus sota les bombes' i la reedició d'un llibre sobre la formació i evolució urbana de la vila

19 mayo 2017 15:43 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Carrutxa és una entitat reusenca creada el 1980 i té com a objectiu la preservació de la memòria de les persones i la conservació del patrimoni cultural, tant en la línia etnològica com ara festes i cultura popular com en la de memòria històrica. En aquests moments, duen a terme activitats de forma simultània que s’emmarquen dins aquestes línies d’estudi. Actualment, a la seva seu de la Travessera Nou de Sant Josep, hi ha l’exposició ‘Reus sota les bombes’, que coincideix amb el vuitantè aniversari del primer bombardeig que va caure sobre el terme de Reus. Seguint en l’àmbit de la memòria històrica i en fer 75 anys de la mort del reusenc Joan Montseny i Carret, fa poc es va encetar un cicle de conferències que va començar parlant de la seva figura i conclourà amb el Consell de l’Escola Nova unificada amb molt de pes el 1936 quant a pedagogia i projecte educatiu, explica un dels membres de l’entitat cultural, Salvador Palomar.

En el camp de la cultura popular i tradicional i dins la Capital Cultural, Carrutxa ha estat treballant des del mes de març fins al 18 d’abril l’exposició itinerant ‘Construint el territori’, sobre arquitectura tradicional i el paisatge de Catalunya. «Intenta ser una aproximació als diversos models d’arquitectura existents del país i el seu valor patrimonial», explica Palomar. En aquest sentit, s’han programat una sèrie d’activitats, sortides, taules rodones sobre recerca, sobre les barraques de pedra seca de Mont-roig i l’arquitectura popular al Parc Natural de la Serra de Montsant, entre altres punts. A banda de tots aquests projectes, «resta el que no es veu. És a dir, també col·laborem en altres iniciatives de la ciutat. Com ara la Trobada de Cançó Improvisada que duen a terme diversos centres educatius d’arreu i participem en projectes de la Capitalitat Cultural sobre la guerra civil quant a assessorament, etc.».

Una de les iniciatives més grans que té en marxa l’entitat –amb el segell de la Capital Cultural–, és el segon Simposi de Focs Festius de la Mediterrània, dut a terme a Vic l’any passat, i del que enguany Reus n’agafa el relleu els dies 26, 27 i 28 de maig. Val a dir que el dia 27 hi haurà una activitat de carrer, «on hi haurà alguna foguera per algun lloc», deixa entreveure Palomar. Cap a la meitat de maig, però, es faran activitats prèvies amb dues exposicions cedides pel Museu Etnològic de Barcelona, una s’obrirà a la seu de la Sala Santa Llúcia –l’espai on es durà a terme el simposi– i l’altra al Museu de la Llibertat. Setmanes abans, també hi haurà una primera part de difusió en l’àmbit de ciutat a través de col·loquis.

«El simposi abordarà les festes populars on el foc és el protagonista, amb èmfasi al de combustió. Vindran estudiosos d’Itàlia, França, Andorra i altres localitats a parlar del foc», detalla. El tema monogràfic es limitarà a les festes d’hivern, del Nadal a la Pasqua.

Com a col·laboradors i investigadors de ciutat, Carrutxa se suma a moltes altres activitats encarades als mesos d’estiu. I entre els llibres de recerca, també preparen la reedició del volum d’urbanisme de Josep M. Gort i Ezequiel Gort i Juanpere, Del passat al present: la formació d’una ciutat. Aquest cop més actualitzat i a color.

Comentarios
Multimedia Diari