Más de Reus

La Cartoixa d’Escaladei recupera el mirador i l’hort d’una de les cel·les

El nou espai s’incorpora a la visita i ajudarà el públic a entendre el model de vida dels monjos cartoixans

Montse Plana

Whatsapp
Santi Vila visitant ahir la cel·la C de la Cartoixa d’Escaladei recuperada recentment. FOTO: DEPARTAMENT DE CULTURA

Santi Vila visitant ahir la cel·la C de la Cartoixa d’Escaladei recuperada recentment. FOTO: DEPARTAMENT DE CULTURA

Escaladei, la primera cartoixa de la península Ibèrica, a poc a poc recupera la seva esplendor, i si el 2013 s’enllestia a la reconstrucció del claustre menor, el capítol dels llecs, la sala capitular i el refetor, ara s’ha posat fi a l’adequació d’una altra part important d’aquest antic monestir començat a construir al segle XIII a la Morera de Montsant. Es tracta de la cel·la numerada amb la lletra ‘C’.

La visita incorpora un nou espai que permetrà comprendre millor el model de vida dels monjos cartoixans, un orde basat en l’austeritat extrema. És en aquesta cel·la on hi ha el mirador, des d’on els monjos es podien dedicar a la contemplació, el seu principal objectiu. També s’ha recuperat l’hort que hi havia en aquest mateix espai, l’altell i, fins i tot, el circuit d’aigua original de l’època, un sistema de captació, distribució i evacuació molt complex que ara ja torna a portar l’aigua a tots els racons de la cartoixa.

En aquesta fase del pla d’actuacions, redactat el 2007, també s’han adequat els accessos al monument amb nova senyalització interpretativa a l’exterior, enjardinament amb espècies autòctones i instal·lació de pèrgoles a l’aparcament. A més, s’han redactat els futurs projectes de rehabilitació i museïtzació del claustre major i del nou espai d’acollida del monument.

Les actuacions han tingut una inversió de 534.077 €, a càrrec de l’Obra Social La Caixa, i ahir van ser visitades pel conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila.


2017, la recta final
Tot i que encara faltarà restaurar l’església, aquest 2017 es preveuen dur a terme les actuacions que permetran encarar la recta final dels treballs de recuperació de la Cartoixa. Entre elles, la restauració del claustre major, l’element vertebrador de la vida eremítica, que donava accés a les cel·les dels monjos. Així, es recuperarà l’espai del cementiri i l’única cel·la d’època fundacional que s’ha conservat. Cap al mes d’abril s’iniciarà la conservació de la façana del sagrari fent una neteja per recuperar els elements decoratius.

El 2017 també serà l’any en el qual es posarà rumb al nou espai d’acollida on conviurà el servei de recepció, un espai per presentar el territori, i un altre dedicat a la DOQ Priorat.

Temas

  • REUS

Comentarios

Lea También